2. jun, 2022

Skumtimmen, skratt, Theorin, Värend och Sunnerbo, vägmuseum, 55+, minutjakten

Så roligt, så trevligt och underhållande! Vet inte vad jag väntat mig men att lyssna på Johan Theorin, författaren till Skumtimmen bland andra mordgåtor från Öland, var verkligen underhållande. Bibliotekets Vänner arrangerade, nästan fullt i salen. Johan var lättsam, verbal och berättade om sina böcker, som har en bakgrund i Johans historieberättande släkt. Vi fick Ölandshistoria, släkthistoria, roliga historier och skräckhistorier.  Som uppvuxen nära Öland kunde jag de ord han förklarade. ”Gensare”. Klart jag vet vad det är. Det sa pappa. ”Skumt” i skumtimmen, det var det ord vi använde i min barndom om skymning och mörker. -Usch för att gå ut i skummet, sa vi. Johan Theorin vansläktas inte sina förfäder; han kan berätta historier. Väldigt många skratt den här föreläsarkvällen.

Väl hemma låg ”I Värend och Sunnerbo”, tidskrift som vi medlemmar i Kronobergs läns Hembygdsförbund får i brevlådan. Mycket innehållsrikt nummer. Läser alltid inledningen av Kjell Gustafsson, en man med många kunskaper. Här skriver han om gamla mått och uttryck. Hur lång är en fjärding? Hur djup eller hög är en famn? En aln känner många till för det används i korsord, men hur lång är en aln, en fot, en tum? Det finns de som kan svara!

Nästa artikel jag läser med stort intresse är av Per Andrén, Kronobergs arkeologiska förening, och handlar om möjligheten att etablera ett vägmuseum, ett friluftsmuseum. Med frågetecken. Gamla vägar finns. Nättraby har ett vägmuseum, på en fysisk plats. Nu efterfrågas intresset från hembygdsföreningar att bidra med väghistoria till det än så länge digitala vägmuseet, som kan nås via hemsidan på www.hembygd,se/kronoberg.

Igår sista mötet med Omsorgsnämnden före semestern. Nästa är inte förrän 30/8. Mötet tog fyra timmar och innehöll mycket information. Först ut var Fredrik Polback som berättade om företaget 55+Kronoberg. De har ca 100 medarbetare, som har så mycket arbetstid de vill ha och många är pensionärer. Dessa hjälper de som behöver hjälp med t ex städning, trädgård, måleri, snickeri. Det som skiljer från vanlig hemtjänst/hemvård är att vård inte ingår i utbudet av tjänster. Kommunen använder detta företag och privata kan också göra det. Fredrik betonade livserfarenheten hos medarbetarna och de goda relationer som uppstår mellan dessa och de som behöver hjälp. Fredriks berättelse gav ett mycket positivt intryck.

Förra mötet bordlade ett ärende om att utvärdera det digitala system som används i hemtjänsten i kommunen, ”minutjakten” kallat. Utvärderingen skulle låta medarbetarna tala om vad de tycker om systemet, om det behöver förändras och i så fall hur. Detta har initierats av en skrivelse från S. Så skulle det kunna gå igenom idag? Nä, det blev 7 – 7 i voteringen och en SD avstod. Hon hade ett eget yrkande. S+V+MP samlade alltså 7 röster och det gjorde i detta läge även allianspartierna. Så hur gör man då? Jo, ordföranden har utslagsröst och då blev det alliansens avslag som vann. Nära, men…

Verkar vara tre igelkottar som kommer till altanen nu. Blir inte klok på deras relationer. Först kommer en och äter ur skålen. Sedan kommer en till. Då buffar de på varandra, knuffar och fnyser. En får ge sig. Då går jag efter en till skål så de slipper träta med varandra. Och då så äter de plötsligt ur samma skål. Är det ett märkligt sätt att hälsa på varandra, markera en hierarki det där knuffandet?

Carin Högstedt

Växjö 20220602

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt,se

carin.hogstedt@vaxjo.se