10. maj, 2022

NATO, skrivarstuga, grönområde utplånas? Pride Växjö, "Alla ljuger", Elin Wägner

Har jag hört tornseglarna ännu? Deras fartfyllda svischande i luften? Nej. Kollar fågelboken. Kommer senare i maj eller början på juni. Då är sommaren här.

Läste analyser av Putins tal 9 maj i SvD 10/5). ”Inga nya besked. Ingen krigsförklaring men heller inga tecken på nedrustning.” Kriget lär fortsätta med en utdragen konflikt, som av Putin kallas specialoperation. Det är ett vidrigt krig mot civilbefolkningen, kvinnor, barn, som mördas, jagas, svälter, våldtas. I Sverige diskuteras anslutning till NATO eller ej. Invasionen i Ukraina började egentligen 2014, men utlyste inga krav på omedelbar anslutning till NATO. Ges ingen tid att analysera för- och nackdelar, ingen tid att höra vad svenska medborgare tycker. Jag skulle rösta NEJ till NATO, om jag fick chansen. Men det får jag inte och ingen annan heller, varken i stundande val eller en folkomröstning. Lyssnar på intervju med försvarsministern i P1 denna tisdag morgon. Ingen tvekan. Trots en stark motståndare till medlemskap i NATO tidigare, så är han där nu.  

Röd lördag på Storgatan i Växjö i lördags. Representanter för vår regionlista deltog. Utdelning av både Kommunnytt och Regionnytt. Bra samtal. Socialdemokrater som vill ha nära samarbete med oss i V. – Vad pågår för markarbeten vid infarten till Högstorp i Fagrabäcksrondellen? Märker allt tydligare att jag inte längre sitter i kommunstyrelsen och därmed har sämre koll på vad som händer i kommunen som helhet inom alla områden. Mycket info där om skeenden, händelser, utredningar. Men andra i kommungruppen har kunskapen.

Söndagen blev en trevlig arbetsdag med en skogsvandring med två engagerade kvinnor med klimat och miljö i fokus. Vi promenerade i Domfälleskogen, som den tydligen kallas numera, tidigare Hovsdal (Hofsdal?). Här har exploatering för bostäder varit på gång i åratal. Men det har varit svårt att få igenom detaljplan, som överklagats och fått göras om. Nu är ärendet på väg till fullmäktige igen. Motståndet får förhoppningsvis majoritet. Överslagsmässigt är det kanske 1 000 förskole- skolbarn i närområdet, som har skogen som pedagogisk utgångspunkt i lärandet. Bara det är ett tillräckligt argument för att tacka nej till exploatering.

Sedan ”skrivarstuga”, arbetade med texter till valprogram och presentation av kandidater i partiföreningarna och regiongruppen. Gick bra. Tankemöda tillsammans underlättar och saker blir gjorda.

I övrigt förberedelser för Pridefestivalen på lördag 14 maj. Dörrknackning i kväll och på torsdag. Full fart.

Läst Camilla Grebes ”Alla ljuger”. Fängslande och bra skriven. Blir fler av henne lästa av mig. På tur ”En ensam plats” av Kristina Sandberg. Finns nu som pocket. Älskade hennes böcker om ”hemmafrun” Maj.

Nästa vecka är det Elin Wägner-vecka med ett fantastiskt program varje dag. Och varje dag är intecknad för min del upp till taknocken. Men rekommenderar verkligen att passa på att lyssna på föreläsningar och ett digert utbud av kultur. Tror jag ska lösgöra mig för att lyssna på Irena Pozar (chefredaktör Veckorevyn, bördig från Växjö)) på temat ”BACKLASHEN – metoo och revolutionen som stoppades”, fredag 20 maj, 15.00 på Stadsbiblioteket i Växjö.

Carin Högstedt

Växjö 20220510

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se