26. apr, 2022

Skicklig retorik - katastrofalt innehåll, ProLiv, Noaks Ark, Lammhult Direkt, Åbovägen

Ingen tvekan. Det var ett mycket retoriskt skickligt uttalande, som Ebba B (KD) gjorde. Gick inte att undvika att lyssna - tydligt och som sagt snygg uppbyggnad. Men innehållet – en katastrof om det skulle ha förverkligats i aktuell situation eller bli framtida norm inom polisen. Polisen har rätt att skjuta skarpt. För inte så länge sedan gick det snett. En ung man med funktionsnedsättning och leksakspistol sköts till döds. Bara ett exempel för att vara ytterst försiktig och särskilt i folkmassor. Inget lätt jobb för polisen och ju fler kockar desto sämre.

Högt tempo. ProLiv Kronoberg hade styrelsemöte och planerade återigen utåtriktat arbete för att få fler medlemmar och framför allt fler män och anhöriga som är noggranna med att testa sig för att förebygga prostatacancer och upptäcka i tid. Pandemin har varit förödande för våra planerade föreläsningar o dy. Men nu reser vi oss igen. T ex ska vi vara vid Växjösjön och Café Fontaine på fm 4/5 och 18/5. Om nu inte en ny våg av covid väller in.

I lördags var jag i Stockholm, fram och tillbaka med tåg. Målet var årsstämma med Riksförbundet Noaks Ark. Jag var en av tre ombud från lokala förening Noaks Ark Småland och Halland. Trevligt sällskap och själva stämman gick bra. Styrelsen fylldes med bra personer; Småland-Halland har representation i styrelse och i valberedning.

Har inte varit i Stockholm på två år. Känner i efterhand så väldigt mycket av det som ingick i vardagslivet av möten och resor före pandemin är saknat. Mycket går att sköta via zoom och teams men allt blir inte bra.

Efter att ha deltagit i kanske 15 stämmor, suttit i riksförbundets styrelse i 8 – 10 år så är jag mogen för att avstå uppdrag i fortsättningen. Däremot är jag kvar i valberedningen på lokala nivån.  Noaks Ark Småland och Halland är en så välfungerande förening och verksamhet, så det är svårt att säga nej!

Igår fick jag dos nr 4 (Pfeisser). Inga biverkningar annat än öm i axeln. Skönt. Var lite orolig för negativa påverkningar när jag körde till Lammhult igår eftermiddag. På kvällen var där Lammhult Direkt, arrangerat av Växjö kommunstyrelse. Jag åkte dock betydligt tidigare och ägnade mig åt att dela Kommunnytt i samhällets olika bostadsområden. Härligt väder, roligt att återse Tärnvägen, skolbygget, möbelaffärerna… Allt bara utifrån men i alla fall. På mötet var det givande att höra samhällsföreningarnas representanter från Asa, Berg och Lammhult berätta vad de i respektive förening anser viktigast för sin bygd. Äldreomsorg, speciellt korttidsboende på orten var ett önskemål från Asa. Bra vägar, kollektivtrafik, gång- och cykelvägar för att inte skolbarn ska behöva gå på väg 30 utan någon säkerhet var rätt samstämmiga behov som framfördes.  Antecknade för att komma ihåg. Utan tvekan lever orter och byar och har gärna dialog med de förtroendevalda genom sina föreningar. Fick reda på att nerläggningshotade apoteket i Rottne blir kvar! Bra gjort Vidingehem som tagit fram nya lokaler.

Idag är det studiebesök på särskilda boendet Åbovägen, ägt av Attendo. Varit där flera gånger före pandemin.  Ny chef sedan sist. Sedan Bibliotekets Vänner som bjuder på Göran Greider, presentation överflödig, en av mina högst uppskattade skribenter, antingen han skriver dikter eller ledare.

Strålande väder här. Bra för flygbladsutdelning. Börjat plantera i krukorna ute, men tar det lugnt. Fortfarande kallt på nätterna. Nytt i kommunen; MP har lämnat det blågröna styret. Väntat. Får se vad det betyder med ett M+C+KD+L-styre i minoritet. Tre fullmäktigen kvar före valet. I morgon är det omsorgsnämnd med minst en votering i en viktig fråga. Får återkomma om det.

Carin Högstedt

Växjö 20220426

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se