2. apr, 2022

1 april, husligt, delade turer, brevlådor till alla, påskhare, strandskator

Först ett hjärtligt tack för gratulationer på födelsedagen! Det är roligt att få uppmärksamhet även om anledningen bara är att jag blivit ett år äldre. Mina tre bröder ringde alla på förmiddagen. Vilken tillgång att vi har så bra kontakt med varandra. Inte givet att det är så.

Nu lördag kväll. Igår sågs två strandskator promenera utmed gångvägen vid sjön. Fina fåglar som verkar ha blivit vanligare här på senare år.  I buskarna idag ringduvor, domherre, rödhake, bergfink, talgoxar, gräsänder, koltrastar. Inte många av varje men en härlig blandning. 

Haft några mycket sköna dagar fria från möten. I torsdags hade dotterdotter studiedag och var här hela förmiddagen. Läste på sin läxa i franska. Jag städade äntligen. Sedan gjorde vi lunch, Fick besök av hennes farmor, min granne, en stund. Så besök av dotter på eftermiddagen. Satt ute en stund på kvällen. Så vackert. Fredagen – födelsedagen, många samtal och i övrigt lugnt. Fortsatte vara huslig, röjde i arbetsrummet, tog fram strykjärnet och arbetade mig igenom högen med textilier i behov av att bli slätstrukna. Riktigt skönt ibland att göra sånt här, men kommer långt ner på göralistan.

Idag våfflor och de närmaste på besök och uppvaktning.  Vi gör inget större väsen av presenter på födelsedagar numera, men äggkoppen i form av påskhare från barnbarnen gläder mormorshjärtat.

Jag vet att det blivit konstigt med förra bloggen och förrförra. Fel rubrik till fel text och jag försökte rätta till, men klarade inte av det. Strunt samma. Någon gång kan det få bli tokigt. Jag har bloggat sedan midsommar 2014 och för det mesta har det fungerat. Beklagar snurrigheten.

Omsorgsnämnden i onsdags blev långt. Vi startade 12.30 med gruppmöte med S och så var själva nämndsmötet från 13.30 till 18.20. Kände lite post-covid-trötthet av att sitta så länge med totalt fokus på det som sägs eller inte sägs.  Två voteringar, två konfliktärenden; dels medborgarförslaget om att hyresgäster/omsorgstagare på särskilda boenden ska ha privata brevlådor och adresser, dels om delade turers avskaffande. Självfallet ska man som individ ha sin egna brevlåda och adress – här var V och S överens och SD stödde. 8 – 7 i voteringen där de styrande vann förstås. Det konstiga är att vårt förslag ansågs av ordföranden vara tillgodosett. Men varför avslog då de styrande medborgarförslaget? Obegripligt så här i efterhand.  Delade turer, detta gissel, så sakteliga driver vi de styrande framåt, men de kan ändå inte acceptera att de delade turerna ska bort utan lindar in och pratar om ansvar för ekonomi etc. Voteringen här 9 – 6. SD stödde de styrande M+C+L+KD+MP, men reagerade mot att vi fick ett nytt förslag från de styrande på sittande möte. Vi i oppositionen ska inte göra så, men de själva kan komma med nya saker under ett möte. Vi är lite för snälla i oppositionen!

I övrigt mycket information och det jag särskilt fäste mig vid är att det nu är svårt att hitta semestervikarier och att rekrytering över huvud taget är besvärlig. Inte bra! Långt ifrån bra! Jag tror att vård och omsorg måste få ett bättre rykte, få en positiv klang, och det är bara politiska beslut som kan åstadkomma det. Ett jädra jobb men nödvändigt. Kostar pengar men sparar långsiktigt.

Carin Högstedt

Växjö 20220402

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se