20. feb, 2022

Nu gäckas vintern, Möbelriket, Lammhult, A-traktorer, Huseby, sug efter kultur

  Vintergäck (vilket fint namn) och snödroppar (också fint) blommar. Blötsnön fick inte fäste, men mer väntas. Klockan är 17.15 och det är skymning men inte mörkt. Våren kommer. Hängig igår och avstod från att vara med på ”Röd lördag”, det vill säga stå på Storgatan med röda cykeln, nyskrivna och nytryckta Kommunnytt och dialog med folk. Något tillfälligt, bra idag och besökt familjen i Gasslanda tillsammans med barnbarnens farmor.  Fika i glasverandan, fasantuppar på gräsmattan och båda barnbarnen hemma. Trevligt avbrott i protokollskrivande och annat skrivbordsjobb.

Gott om publik på Bibliotekets Vänners föreläsning med Margareta Petersson, som talade om familjen Stephens och Huseby längre tillbaka i tiden. Flera års arbete med att tyda en brevsamling som hittades på Huseby 2008 och nu har blivit en bok. Riktigt skitväder, men så gott som fullsatt. Vilket sug det finns efter kulturupplevelser.

En annan givande upplevelse från de senaste dagarna var en digital träff med samhällsföreningen i Lammhult med omnejd. Fem V-partister deltog och fick veta väldigt mycket av samhällsföreningens representant. Lammhult har en särskild plats i mitt hjärta. När S+V+MP styrde kommunen för alldeles för länge sedan fick kommunstyrelsens ledamöter ta ansvar för kontakten och utvecklingen i tätorterna utanför Växjö. Jag valde Lammhult som en utmaning. Dåliga valresultat för oss där. Frikyrkligt.  Men vad roligt jag hade. Besökte många företag. Det finns gott om dem. Jobbade med att lansera Möbelriket. Möbelföretagarna var på bettet. Ja, på detta möte diskuterades och frågades om Möbelriket, fritidsgården (som blivit snodd på personal som skulle arbeta i Växjö i stället), bostäder och behovet av tillgängliga hyreslägenheter, behovet av tomter för villabebyggelse, kulturskola, A-traktorer, besöksnäring, Folkets Hus… Mycket givande som sagt. Hoppas kunna genomföra fysiskt besök på företag och fritidsgård under våren. Konstaterar att när det var vänsterstyre så användes ledamöterna i kommunstyrelsen på ett helt annat sätt än idag. Vi hade även politiska ansvarsområden. En från respektive block hade ansvar för t ex landsbygdsutveckling, social ekonomi, funktionshinderfrågor – ja, de hade jag tillsammans med någon från borgerliga blocket ansvar för och det gav verkligen innehåll i kommunstyrelseuppdraget. Det senare överlevde även när det blev borgerligt styre, men har upphört helt och hållet. Nu är det enbart presidiet som sköter kontakterna med t ex alla samhälls- och bygderådsföreningarna (ca 25 levande i kommunen!). Vi i V försöker hålla kontakterna, men det finns gränser för vad som är möjligt att genomföra utan någon heltidsanställd.

Valberedningen för region- och riksdagslistorna (jag är sammankallande) hade så sitt digitala möte nr 14 sedan augusti. Vi är beredda på att valkonferensen tar det slutliga beslutet 5 mars. Bra lagarbete har vi haft och de digitala träffarna har funkat mycket bra i detta format (fem ledamöter).

Sportlovet börjar i morgon. På tisdag ska jag ansvara för barnbarnen när föräldrarna är på sina arbetsplatser. Får se vad vi hittar på. I övrigt lite tunnare med mötena när det är sportlov, men omsorgsnämnden sammanträder och regiongruppen har möte, träff med Lärarförbundet med mera.

Växjö 20220220

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se