20. dec, 2021

Trafikplats Fagrabäck - går att lösa utan tre rondeller, pepparkakor i långa banor

Måndag kväll i julveckan. Rejält trött efter 10 000 steg och uteliv idag. Plus städning. Igår pepparkaksbak med barnbarnen. Blev många kakor med två färdiga degar från COOP. Ca 15 olika formar – en del av dem fanns redan i min barndom och har gått i arv. Men barnen hittade på egna varianter också. Ja, det lackar mot jul och det är mycket som ska göras de här futtiga dagarna som återstår till julafton. Som alltid. Vi har knytis i familjen och mina bidrag ska göras på onsdag har jag tänkt. Sedan är det ledigt och mys för hela slanten.

Fick en rapport, en lång utredning med många förslag, från en medborgare i Växjö, Kjell Johansson, idag. Han gjorde en likartad 2017 om trafiken och Trafikplats Fagrabäck. Nu har han gjort en studie igen av nuvarande Fagrabäcksrondell, ägnat hur många timmar och dagar som helst åt att studera hur biltrafiken flyter – eller inte – i rondellen. Studerat köerna, läst dokument och breddat vyerna till hela Växjötrafiken. Förnämligt. Bakgrunden är den planering som Trafikverket och Växjö kommun kommit fram till på lösa boliner: Att göra om rondellen till tre rondeller och göra förbifarter med mera så pass omfattande att det tar tre år att färdigställa den (enligt en uppgift jag sett) och att den är beräknad till 600 miljoner, vilket inte lär räcka. En gigantisk betonghistoria för att underlätta för bilismen, trots alla miljö- och klimatmål på alla nivåer. Kjell Johansson har lösningar, förslag som med mycket mindre resurser kan lösa vissa köproblem, nämligen trafiken vid vissa tider från Linköpingshållet. Tänk om sista ordet inte är sagt! Kanske kan någon förtroendevald, något parti ändra sig? V är enda partiet som aldrig köpt Trafikplats Fagrabäck, som till och med tillåtits ta en bit (en viktig bit) av naturreservatet Fylleryd! Helt otroligt att ”Europas grönaste stad” kunnat acceptera detta. Det är dessutom tvärtemot egna trafikdokument, som vill begränsa biltrafiken. Tack Kjell!

Det blir rivstart på det nya året med politik – vallistor, sjukhusbygge, verksamhetsberättelser… Men nu ledigt några dagar. Läser för första gången en bok av paret Danielsson & Voosen, som bor i Berg i norra Växjö kommun. ”Martyren som inte dog” utspelar sig i Växjö med omnejd. Bara det är ju trevligt. Har just börjat läsa. Sedan väntar Johan Theorins senaste, ”Benvittring”, efterlängtad ölandsförfattare är tillbaka. Så stack dotter till mig ”Allt jag fått lära mig” som jag läst och hört så mycket om, av Tara Westover som beskriver sin uppväxt i en mormonfamilj och hur hon lyckas frigöra sig och studera. Kajsa Ekis Ekmans ”Om könets existens” har legat länge och väntat på att bli läst. Snart på tur.

Carin Högstedt

Växjö 20211220

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se