15. nov, 2021

Besök i Gemla, spara in 75 milj på vård och vårdplatser, bygga sjukhus, prokastinera

Förbereder tionde digitala mötet (tror jag) med valberedningen för vallistor i Kronoberg. Går framåt. Kräver mycket arbetstid mellan mötena. Lite stressad några veckor framåt. Idag även styrelsemöte med Bibliotekets Vänner och årsstämma med IoKC (Idé- och KunskapsCentrum) där tillgänglighetsrörelsen är medlemmar och jag representerar ProLiv Kronoberg. Allt är intressant. Det är en förmån att få delta i föreningslivet – på alla plan och i olika funktioner.

I morgon bitti första fysiska studiebesöket inom omsorgen på drygt 1,5 år. Tre personer får komma samtidigt. Det är en verksamhet som jag aldrig besökt tidigare, tror ett LSS-boende.

På eftermiddagen i Gemla för besök på företag, idrottsförening och samtal med samhällsföreningen. Turnén till olika orter utanför Växjö stad fortsätter. Ska bli intressant att höra vad bygden tycker om bostadsutvecklingen. Den har alltid stått på dagordningen i Gemla, som velat ha fler bostäder och cykelväg till stan. Ligger bra till med tågstopp och möjlighet att pendla med (el)cykel till arbete i stan. Lanthandeln är viktig i Gemla. Hoppas vi hinner titta in där.

Stor nyhet i Smålandsposten idag om Hälso- och sjukvården i Region Kronoberg som går back och ska spara 75 milj kr på vård: Platser, ambulanser, läkemedel, köpt vård, öppenvård, administration och ledning. 75 milj kr motsvarar ungefär 150 tjänster, omräknat i personal. Det här sticker nog i ögonen på många invånare, som följt vilka summor det planerade sjukhuset handlar om. Eller rättare sagt; följt såtillvida att det är flera miljarder, som blivit fler under färden för ett nytt sjukhus. Men den sista kalkylen har vi ännu inte sett. Börjar bli ont om tid inför det planerade definitiva beslutet i regionfullmäktige i februari… och spaden i jorden i mars…!?  Saknas också analys av hållbarheten vid nybygge kontra renovera och bygga om/till det gamla liksom handlingsplan för Nära vården. Känns som hetsigt tempo och mycket bättre att ta det lugnt, räkna, räkna och låta det bli en fråga som lever över valet 2022.

I början på januari kommer hur som helst vår kommunala grupp och regiongruppen ha gemensamt möte om sjukhusfrågan. Regionfullmäktige beslutar, men växjöborna och staden är ju i högsta grad berörda.

17 november kommer författaren Kristina Sandberg och pianisten Birgitta Henriksson till Stadsbiblioteket och Bibliotekets vänner. Handlar om Sandbergs bok ”En ensam plats”, som i sin tur handlar om hennes upplevelse av att förlora sin pappa och samtidigt vara cancersjuk. Galaxen kl 18.00 om inga nya restriktioner anbefalls.

Har hittat ett ord för min benägenhet att skjuta upp saker till sista minuten. Diagnosen är prokastinerare. Läser i DNs lördagsbilaga 23/10 vad psykologen Alexander Rozental menar är symptom och vad det går att göra åt saken. Nja. Stämmer inte riktigt på mig ändå. Det som irriterar mig är att jag under tiden jag skjuter upp ändå bara tänker på just det jag skjuter upp! Är ju väldigt dumt att använda tiden så.

Carin Högstedt

Växjö 20211115

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se