2. okt, 2021

Sömnlös i Sandsbro, Bibliotekets Vänner, kontinuitet, anhörigvård, Oöverträffad Elvis

Först en natt med nästan 10 timmars sömn. Helt otroligt. (Mitt normala är väl 5 – 6.) Så en natt med 1 timmes sömn. Det jämnar väl ut sig i evigheten.

Lyssnar på de CD som har överlevt modernare varianter i våra gömmor. Bland andra The Essential Elvis Presley, två skivor i fodral av plåt, 26 låtar från 50- till -70talen. Love me tender, King Creole, Heartbreak hotel, Crying in the chapel, Are you lonesam tonight, Return to sender, Fever, Good luck charm…  Säger bara: Oöverträffat. Formidabelt njutbart. Så bra att jag fått låna dotterns skiv- och CD-spelare. Så bra att annan dotter fick ihop alla sladdarna och igång maskinen.

Fått ett namn på känslan av att hjärnan går varm när jag suttit i timtal på digitalt möte. ”Zoom Fatigue”, zoomtrött helt enkelt. Men nu stundar nya tider: fysiska möten och bussåkning. På måndag första gången jag sätter min fot i nya kommunhuset. Men det kräver att någon släpper in mig. Tyckte gamla kommunhuset var lite av bunker men där hade förtroendevalda tagg och kunde ta sig in själva. Bara en liten utvald skara har egen tagg till det nya. Kan bli förändring till det bättre? Kanske. Inte bara jag som tycker det är obekvämt.

Bibliotekets vänner hade ca 45 i publiken i Galaxen, Stadsbiblioteket i tisdags. Jag var där och lyssnade på Hannelore Bengtsson och Maria Estling Vannestål, båda bosatta i Växjö kommun och har skrivit böcker om att vara anhörigvårdare. Bra samtal. Hannelores bok, Till ditt sista andetag, har jag läst. Handlar om hennes 10 år som vårdare av sjuk och successivt allt sjukare make och kampen för att få stöd och relevant vård. Den handlar om bristen på kontinuitet i hemtjänsten, där anställda avlöser varandra och något förtroende mellan patient och vårdpersonal är svårt att bygga upp. Pandemin har ju gjort att många blivit uppmärksammade på att just bristande kontinuitet är en bov i smittspridningen. Efter politisk dragkamp har det i Växjö kommun blivit beslutat att kontinuiteten ska ner till max 11 personal under en 14-dagarsperiod. I dagsläget ligger snittet på 14-15. Tre hemtjänst/hemvårdsgrupper har jag träffat på senare tid. Alla berättar med entusiasm hur de griper sig an att nå målet. Bra! Tänk om första svaret på motionen (från undertecknad som satte målet 10) hade fått gälla! Första svaret var avslag, för det var orealistiskt, ansåg M+C+L+KD+MP. Men det slutade i kommunfullmäktige med målet 11. Det kan tyckas många det, men ändå en rejäl förbättring.  Ja, avdelningskam den som ger sig.

Marias bok är en autofiktion, delvis självupplevt men i romanform. Inte läst ännu. Den handlar om att vara gravid med fjärde barnet och samtidigt bli vårdare av dement mamma med allt vad det innebär. Bra kväll och skönt att kunna heja på bekanta på det gamla vanliga sättet i den reella verkligheten (IRL).

Nästan läst ut Lundells Vardagar 5. Sömnlösa natten tog jag till en lättläst ny spänningsroman av Åsa Larsson, moder till Rebecka Martinsson-figuren. Bra, tycker jag, ”Fädernas missgärningar” i Kiruna med omnejd.

I morgon födelsedagskalas – barnbarn fyller 13 – och så måndag med fullmäktigegrupp och sedan kommunal grupp, i nya kommunhuset. Denna lördags stora nöje blir att studera katalogen inför auktion nästa lördag: Knutson o Bloom i Braås har nät- och liveauktion, alltid spännande innehåll.

Ha en fin helg!

Carin Högstedt

Växjö20211002

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se