21. sep, 2021

Skräll i kyrkovalet, VISK, Rottne hemvård, Omsorg i toppklass, kontinuitet, 0 covid

Ser i Dagens ETC (21/9) att rubriken ”Vänstern dubblar mandat i kyrkan: Vilken skräll” (20/9) fått kommentarer som att ”intressant att ett parti vars ideologi är emot all religion skall bestämma om något de inte vill ha”.  Och ”Har vänstern börjat tro på Gud nu plötsligt. Jag trodde de flesta var ateister”. Kan inte låta bli att fundera över allmänbildningens undermåliga tillstånd och fördomars framfart. (V)änsterpartiet ställer inte upp i kyrkovalet som parti. VISK – vänstern i svenska kyrkan  -  är en lösare gruppering, där många med vänstersympatier är med. VISK dubblade sitt valresultat. Vänsterpartister är som alla andra människor religiösa, agnostiker eller ateister.  Vänstern i svenska kyrkan är en partipolitiskt oberoende nomineringsgrupp med kristen värdegrund. Vill ha en öppen och demokratisk folkkyrka, fri från främlingsfientlighet. ”Skrällen” kan nog bero på att VISK inte är partibunden och de tydliga värderingarna. Grattis!!!

Ledarskribent Ulrika Lindahl i Dagens ETC (21/9) har gått tillbaka till Uppdrag gransknings ”valstugeprogram” från 2002. Där intervjuades vissa partiföreträdare och avslöjades med – och fick avgå -uttalanden som ”muslimer är duktiga på att föda barn och utnyttja vårt system”. Nu är det upphöjt till godkänd riksdagspolitik. Tydligen har Moderaterna nu på programmet att ta bort uppehållstillstånd från de som av någon orsak senare besöker sitt gamla hemland. Mycket läsvärd ledare!  Var är den humanistiska inkluderande människosynen? Lindahl: ”Alla som inte är ljushåriga misstänkliggörs. Du ska anpassas in i den svenska formen, men utan svenska rättigheter. Du ska hitta jobb och lära dig svenska samtidigt som rätt till försörjningsstöd, etableringstillägg och andra bidrag ska tas bort. Du ska svältas in i assimilering.” Tala om kontraproduktivt för Sverige!

Igår på studiebesök hos Rottne hemvårdsgrupp, arrangerat av omsorgsförvaltningen. Ca 10 ledamöter deltog och det ägde rum digitalt. Det blev en timme med mycket positiva vibbar. Den här gruppen har fått utmärkelsen ”Omsorg i toppklass” fem år i rad. Riktigt bra! De har ett geografiskt stort område och kör bil långa vägar mellan byarna. De ”brinner för kontinuiteten” och det är där de ska satsa nu i höst. Varit mycket noggranna med hygienrutiner och inte haft omsorgstagare med Covid och inte heller personal. Önskemål att få större lokaler. Det finns s k Blåklinten på särskilda boendet Sörgården. Där vore bra att vara anser enhetschef Amalia. Utmaning att få allt svårare psykiatriskt sjuka att ta hand om. Utbildning går inte att få för mycket av, sägs det. 25 i personalen nu varav 23 tillsvidareanställda och två vikarier. Ca tio timanställda. Svårt att ha samma kompetens i hela kommunen. Landsbygden har en annan situation än staden.

Ikväll är det möte med V Kronobergs distriktsstyrelse.

Blåsten har äntligen mojnat men det är bara 11 grader ute. Redan dags för inneliv? Var är Brittsommaren? Den har kanske varit.

Carin Högstedt

Växjö 20210921

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se