10. sep, 2021

Kulturhändelser nära mig, svårt hinna allt, Det nya landet, sommar!

Igelkottarna fortsätter komma men oftast en och en och rätt sent på kvällen. Pyret kallad är den säkraste gästen hela sommaren. Igår dök en unge upp på långa ben jämfört med lilla kroppen. Kan faktiskt vara den jag skrev om för ett par veckor sedan (som hux flux försvann någonstans), som nu växt till sig och verkade säker på vägen; snett över altanen och iväg in i buskarna. Stannande inte för att äta eller dricka. Med den värme som råder, så är det inte dags för vinteridet. 25 grader i skuggan nu fredag eftermiddag.  Härlig sensommardag.  Använde förmiddagen till att röja på altanen. Vissa växter överblommade helt enkelt. Andra fick mer space och det hade de förtjänat tidigare. Nöjd. Men kanariepalmen är en katastrof. Inte mycket grönt där.

Igår kväll årsmöte med  Kronobergsarkivet, på Kulturarvscentrum Småland, en självständig del (om man kan säga så) av Smålands Museums verksamhet. Kronobergsarkivet har ca 100 medlemmar, inom föreningslivet. Förhandlingarna gick som alltid smidigt. Sedan var det dags för föreläsning av byggnadsantikvarie Samuel Palmblad. Föreläsningen, såväl som nyss utkommen bok av Palmblad, handlade om arkitekt Claes Knutson, som var en spännande personlighet, bosatt och verksam i Alvesta. Konstigt att jag som bott här så länge inte har haft någon kunskap om denne arkitekt. En orsak kan vara att Palmblad har fått söka i lite udda källor, eftersom inga som helst dokument är bevarade från en lång och hektisk verksamhet. Knutson var född 1917, gift fyra gånger, hade arkitektkontor i Alvesta med 25 anställda under en aktiv period. Var ”stadsarkitekt” i Alvesta såväl som småorter runt om och småstäder. Ritade och lät bygga bostadsområdet Hjorthagen i Alvesta. Det var starten. Mycket vanliga stenar i byggnaderna, svart och vitt som kontraster. Exempel på byggnader är IKEA i Älmhult och i Kungens kurva med mera med mera. Fick äntligen svar på varför kyrkan i Lammhult inte ser ut som de flesta andra kyrkor: Knutson har ritat den. Spännande föreläsning och så livligt framförd att vi inte sörjde att bildspelet inte funkade som tänkt. Och bara nya kunskaper!

30/10 är det förresten vernissage av den nya utställningen på Smålands Museum om ut- och invandringen. Högtidligt. Undrar hur många som sett den gamla, som varit på plats i många år. Hur många vandringar där har jag gjort som SFI-lärare med olika grupper och talat om fattigdomen, den religiösa förföljelsen och den politiska som fick en miljon att flytta, ja fly, till ”Det nya landet”, som den nya utställningen ska heta. Många elever skeptiska till informationen. Sverige var ju Det nya landet för dem, rikt och demokratiskt. Jag arbetade som SFI-lärare under hela 80-talet. Det har hänt en del sedan dess.

En annan kulturhändelse är ABFs (Arbetarnas Bildningsförbund) 100-årsdag som i Kronoberg firas 23/10 med fest och däromkring. Jag kan bli irriterad på mig själv över att jag är med i många föreningsstyrelser, speciellt när mötena kolliderar, men samtidigt – vilken rikedom att få ta del i, påverka, träffa olika människor och inte minst lära sig nytt om både framtid och det gångna.

Nästa vecka är det Elin Wägner-veckan i Kronoberg. De är stort utbud av händelser och aktiviteter. Ska försöka hitta något jag kan delta i, men det ser inte så ljust ut på grund av annat. Nina Björk, författare, feminist, får utmärkelsen ”Väckarklockan” i år.

På onsdag är det omsorgsnämnd och det ska förberedas i helgen liksom ett par idéer till motioner om just vård och omsorg. Dags också att på nytt kräva att vår koldioxidanvändning i kommunen inte bara mäter det som används i den geografiska kommunen utan även det vi invånare konsumerar av importerade produkter.

Ha en fin helg!

Carin Högstedt

Växjö 20210910

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se