11. aug, 2021

Ny skrivare - lycka! Syskonhelg. Bostäder utanför staden. Ny regering i kommunen.

Onsdag kväll. Blå himmel med lite vita moln. Började dagen med simtur. Sedan fastnade jag i lättja och oföretagsamhet. Förutom att ”min” IT-firma hörde av sig om att min nya skrivare hade kommit. Fick den unge mannen komma och installera? - Om han fick! Ja, den gamla som gått i nästan fyra år var utsliten enligt expertisen. Rimligt, mycket använd. Det tog lite tid med installationen, men nu sitter jag på altanen, trycker på ”skriv ut” och går in i arbetsrummet och hämtar fina utskrifter på dokument som jag behöver på papper. Precis som det ska vara.

Bra möte i måndags med kommunjurist om bolagssammanslagningar, Växjöbostäders utdelning till kommunkassan med mera som den moderatledda majoriteten tänker driva igenom på nästa fullmäktige 31/8. Vi från kommunala gruppen ställde frågor och fick bra svar. Tror inte någon ändrade sin grunduppfattning dock; nej, nej, nej. Vi ska inte dubbelbeskatta hyresgästerna genom utdelning av 120 milj kr/år till kommunen. Vi ska inte lägga ner Vidingehem, det bostadsbolag som har som uppgift att bygga på landsbygden och orterna utanför Växjö stad. Vi ska inte stycka upp Videum, det bolag som bygger och förvaltar åt Linnéuniversitetet och driver Science Park. Det går inte att öka utdelningen från hyresgästerna till kommunen, öka underhållet och bygga mer bostäder på landet – utan att någon ska betala. Det är luftslott. Det finns ingen konsekvensanalys, ingen riskbedömning. Det här gänget har styrt i många år utan att bry sig om byggande på landsbygden. Vi i (V) har tjatat, motionerat och fått visst gehör när vi tagit upp behovet av att ha mark utanför staden för att bygga på och färdiga detaljplaner, precis som det finns för stadsbyggandet. Men det gehör vi fått har inte lett till något speciellt agerande, för det intresset har inte funnits. Förrän nu? Nu ska det byggas utanför staden genom att det bolag som har uppgiften ska in i Växjöbostäder. Ja, Växjöbostäder ska döpas om till Vidingehem. Löjeväckande. Kostar miljoner att göra nya skyltar etc. Vidingehem har haft sitt huvudkontor i Rottne, en ort utanför Växjö stad. Bra tänkt där. Nu blir det förstås Växjö stad som är basen. Dags för nytt styre i Växjö kommun!

Igår kväll möte med Vänsterpartiet Växjös styrelse, ute på Kronoberg och Ryttmästaregården, en otroligt vacker plats i kommunen med utsikt över slottsruinen, en gammal vasaborg, som ligger på ö i Helgasjön med gångbro till. Åt gott och gick igenom dagordningen med många utvikningar kring det stundande valet och vilka förberedelser som redan nu behöver sättas i gång. Inte alla i styrelsen som varit med i tidigare val. Kändes fint att träffas fysiskt och kunna resonera mer hämningslöst än som de digitala mötena medger.

Bokat en syskonhelg – så inte helt oföretagsam idag. I många år har vi fyra syskon med respektive träffats en helg på sommaren för att göra djupdykningar i släktens hembygder, byar, gårdar, torp i mellersta Kalmar län framför allt. Nu ska vi träffas hemma hos mig och då är det Älghults socken som är intressant ut släktforskarsynpunkt. Men de här träffarna blir inte som de varit, när vi var åtta personer. Två är borta, min make L för snart fyra år sedan och Anne, min svägerska för ett år sedan. Men träffas ska vi och jag ska göra upp ett program med lite kulturella besök och ett besök i Gilbonderyd i Älghults socken kan alltid försvaras. Där har vi djupa rötter på vår morfars sida. Häftig plats långt bortundan.

Vacker kväll. Stilla. Stora skogsharen tittade just förbi. Hittills en igelkott, Pyret, som ligger och päser efter skrovmål. Gör så. Äter, dricker och vilar, äter, dricker och vilar.

Carin Högstedt

Växjö 20210811

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se