31. jul, 2021

Rädda liv med screening, lagom regn, välja läkare utifrån etnicitet, cement,

Plötsligt höstlikt. Första frukosten inomhus på mycket länge igår. Ingen simtur heller. 49 mm regn på tre dygn. Bra! Lite lagom. För mycket regn på kort tid på andra platser. Läste om en man som räddade sina två barn genom att simma med dem på axlarna från husbilen/vagnen. På Västkusten.

Plötsligt besök igår av min äldste bror, hans son och sonson (ca 15 år). De är alla bosatta på Gotland, men var just igår, när jag råkade ringa min bror, på utflykt på fastlandet. Varit på bilkyrkogården i Ryd bl a. Kort besök här på vägen mot Oskarshamn. Roligt. De skulle tälta – kanske vid Smälten – sjön vi hade i vår närhet när vi växte upp. För att sedan ta färjan tillbaka från Oskarshamn. Fick ett foto från deras tältplats, vid Smälten.  -Var är ni? -Vid Elmers. Kryptiskt kan tyckas, men jag vet precis.  Minns som igår en varm sommardag, när vi hela familjen hållit på med att räfsa och hässja hö. På kvällen rodde vi till just den här platsen, bakom Elmers, och badade. Vi hade ingen badplats på vår sida av sjön, mycket vass. Kan känna hur skönt vattnet var efter all boss från den svettiga dagen.

Försökt förstå vad som pågår kring cementfabriken i Slite på Gotland. Läst, lyssnat. Kan urskilja att tillståndsprocessen pågått i fyra år men de berörda, myndigheter och företaget verkar inte ha haft någon vidare kommunikation. Förrän nu, när klockan är fem i tolv. Eller fem över? Det kan finnas en problematik med grundvatten och kalkbrytning. Lös den – eller ta fram alternativ. Jag tycker att Sverige ska ha cementindustri. Precis som jag tycker vi ska ha läkemedelsindustri.  Jag tror inte att planeten tjänar på produktion och köp utomlands av dylika nyttigheter.

I Kronoberg har en (minst) tandvårdsklinik inte bara gett klienterna möjlighet att välja etnicitet, svensk, på läkare utan även gett instruktioner om hur det kan göras. När DN ringde dit så fick de besked: ”Jag har Stina som är svensk. Moa är uppväxt här men adopterad. Så om du vill kan du boka dig på Åsa.” Inget tal om språkkunskaper t ex utan det är etniciteten som avgör. Pessimistisk om framtiden och människosyn (allas lika värde) är jag ofta. När jag läser detta citat blir jag rädd. Inte minst som mormor till två från annat land adopterade barn. Kommer de att diskrimineras fast de exempelvis utbildat sig till läkare, tandläkare, undersköterska eller annat?  En kritisk interpellation om detta från L-ledamot är inlämnad till regionfullmäktige i Kronberg. Jag anser att DN.s vårdgranskning, som visat att detta fenomen inte är ovanligt inom svensk vård, leder till att en motion är befogad. Om politiken tycker det är ”oacceptabelt” att diskriminera, så ska det framgå av krav och regler. Det ska inte kunna hända.

Läser nu Ulf Lundells Vardagar 4. Förutom att vi skriver om vardagarna (nä, jag jämför mig inte med Lundell som författare, han är oslagbar), så är han intresserad av fåglar och skriver ofta om vilka han ser och inte. Förstår inte varför han hyser agg till pilfinkarna. Jag tycker de är roliga, sällskapliga att ha omkring sig. Däremot – OM vi hade handlat som vi båda tydligen ibland tänkt och flyttat till Stockholm – så kunde vi blivit grannar; båda vill vi bo vid Mariatorget. Som flitig gäst i SKL-huset vid Hornsgatan (nu SKR, Sveriges kommuner och regioner) i många år så lärde jag känna omgivningen med Mariatorget, Maria kyrkogård och de trevliga småbutikerna. Så trevligt!

En morgon när jag höll på med att bära ut min frukost mötte jag en igelkott i vardagsrummet.  Det var den som ofta äter även frukost här på altanen. Hen är smal och behöver mycket mat för att klara vintern, så det är bara att servera. Men helst inte inomhus.  Inga problem med att få hen att gå ut.

Mycket intressant artikel på DN Debatt idag 31/7, av tre experter inom onkologi. Rubrik: ”Många dör i cancer på grund av senfärdiga beslutsfattare”. Ja, så ska vi ju inte ha det! Så vad brister? Jo, prevention och screening. Nu är det klart att alla regioner ska kunna ansluta sig till screening för tjock- och ändtarmscancer. Stockholm och Gotland har haft detta sedan 2008 och enligt skribenterna räddat många liv. Det handlar om screening i åldrarna 60 till 74 år. Nu ser de att de flesta regioner kommer att skjuta upp screeningen till 2022. Prostatacancer, vanligaste cancerformen, screening skulle kunna rädda 400 män per år från tidig död, om alla regioner hade en reglerad screening, skriver de. Ja, hur kan vi öka takten i det förebyggande arbetet med screening av fler sjukdomar? Föreningen ProLiv i Kronoberg (prostatacancerförening) kommer att ha föreläsning på detta ämne 28/9. Återkommer om det.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se