12. jul, 2021

Igelkotten och ullen? Humlenäs, Gullhögarna, Afzelius, Grymlings, indiskt, Braås

 Måndag förmiddag efter några aktiva dagar. I fredags tog jag faktiskt itu med städning inomhus. Ut med mattorna, fram med dammsugaren, plock, plock. Resultat: Nöjd och artrosvärk. Fast jag är övertygad om att i ena knät är det menisken. Igen. Opererat en gång tidigare. Får uppsöka läkarvetenskapen innan det blir för galet.

Så lunch med yngsta dottern – på restaurang – indiskt. Första gången jag ätit civiliserat på evigheter. Satt ute och i lagomväder. Jättegott! Något annat än min snabbmat – t ex COOPs färdiga rårakor (goda!) eller en korv med bröd. Har ju alltid korvbröd hemma för gräsändernas skull. Nu har jag börjat nalla av dem. Snabbt ska det gå.

Så hängde dottern med mig in för att ta itu med att koppla in skivspelare/CD-spelare, som jag fått överta från mellandottern. Grejerna har stått på golvet i månader med alla sladdar i en enda röra. Ingen idé för mig att ens försöka. Och hon klarar det! Och det fungerar! Har sparat några LP – Elvis, Bruce Springsteen, Grymlings (med bl a Mitt bästa för dig), Jerry Williams… CD har jag gott om. Den jag slumpvis tar fram för att testspela är Sven-Ingvars. Vi är överens dottern och jag: Så bra. Så glad en blir av dansbandsmusik! LP.n som testas är Björn Afzelius. Dottern finns på ett foto tillsammans med Afzelius, på järnvägsstationen i Alvesta. Länge sedan. Så nu börjar mitt tidigare arbetsrum ta form som läs- och musikrum. I lördags via nätauktion kompletterad med golvlampa. Riktigt fynd, en Foscarini för 150 kr. Visste inte själv mer än att jag behöver en lampa och att den såg rätt häftig ut. Dessutom fungerande i varje detalj inklusive tre glödlampor, sladd, kontakt etc.

Jo, i lördags besök av yngste brodern med sambo och vi sågs först på visningen på auktionshallen i Braås (före detta järnaffär, fina lokaler). Sedan drog vi hemåt för att följa auktionen på nätet. Tittade på gravfältet Gullhögarna på vägen, utanför Eke. Min bror, som är arkeolog i botten, undrade hur så pampiga gravar kunnat hamna mitt i skogen. Han menar att de borde lagts närmare bebyggelse. Den gåtan inte löst. Men Eke var en stor by en gång i tiden med kyrka mitt i byn. Den revs på 1700-talet, slogs ihop med Dädesjö kyrka. Kyrkogården, öde, är kvar med några stenar. Passerade Gasslanda och stannade och tittade på trädgården en stund hos dotter med familj. Väl hemma satt vi ute, åt kall buffé och efterrätt i form av ostkaka med grädde och jordgubbar. Lite kyligt och mulet men drägligt. Fick ett fåtal rop som vi budade på. Gav upp mitt favoritrop – tre mangelbräden, fint dekorerade, välbevarade, en norsk, en från 1765. Men det var inte bara mina favoriter. Köpte dock en mässingsskylt med inskriften ”Arbetssökande hänvisas till portvakten” och så pil till höger. Den är rolig, magnifik och tänkvärd. Var har den suttit? När?

Finfint väder! Inte extremvarmt, sol och lite moln. Redan tagit två simturer idag. En blank vecka framför mig. Fyller den med det jag känner för. Kan bli en del släktforskning. Fick en bok av min bror, ”Humlenäsboken, en gårds och släktbeskrivning”. Utgår från familjen Nancy och Karl Axel Olsson och gården Humlenäs i Kristdala socken, Kalmar län. Behöver inte läsa länge förrän jag hittar egna anfäder/mödrar i deras anor. Både i farmors och farfars släkter, som har sina rötter i den trakten, byarna Malghult, Skinshult t ex. Hittar lite nya data och andra bekräftar det jag har hittat och skrivit. Ska granska noggrant. Det kan också bli så att jag fyller tid med att skriva både motioner, interpellationer eller annat med kommunpolitiskt innehåll. Eller så gör jag något helt annat eller – nära till hands – ingenting, bara altanhäng.

Igelkotten – kommer varje kväll. Äter, dricker, ligger och påser, äter, dricker och går till dörrmattan, där den mumsar i sig ull (gör liksom gropar i mattan). Äter inte ullen utan har den i munnen och så vrider den på huvudet och placerar den på piggarna, först på ena sidan och sedan den andra. Undrar om någon vet vad detta beteende är till för? Ska se om jag kan filma det. Har ju sett groparna i mattan ett tag så det är inte någon engångshistoria. Men just att placera ullbollen på kroppen?

Carin Högstedt

Växjö 20210712

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se