12. jun, 2021

Ugglor i häggen, mirakel på altanen, tre igelkottar och så katten

Senaste dagarna har gått i djurens och fåglarnas tecken. Min mellanbror från Gusum var här torsdag-fredag, trevligt nog. Min ”vanliga” igelkott kom redan till frukost den dagen. Det visade sig bli en vana. Både morgon och kväll nu och äter katt-torrfoder. Försökt med mjukare mat, men den vill inte ha något annat. Dricker vatten också. På torsdagskvällen satt min bror och jag ute. Åt kinamat och första jordgubbarna för året. Då kom kotten, den vanliga. Sedan dök upp en andra. De buffade lite på varandra kring matskålen. Lite senare kom en tredje! Som inte vågade sig fram till maten men trippade runt våra fötter flera varv.

I fredags var det skolavslutning och enligt traditionen tårtkalas med barnbarnen i Gasslanda. Min bror och jag var där förstås. Extra spännande för där har familjen ugglor ca 20 m från husknuten i en blodhägg, tror jag trädet heter. Tre uggleungar sitter där, hornugglor. De är ungefär lika stora som kattugglor men skiljer sig åt genom sina orangeröda ögon och tofsar på huvudet. Så gulliga och ulliga! Så otroligt fint att få se!

I onsdags var jag parkerad på altanen vid datorn hela dagen. Plötsligt en duns, ett pip och jag ser min katt med en fågel i munnen. Hon vet att jag blir arg, så hon släpper sitt byte, en nötväcka. Den ligger helt vriden med ena vingen utslagen och öppen näbb. Ser illa ut. Jag stänger in Tassi och tänker att jag nog får hjälpa den stackars fågeln från sitt lidande. Men förmår inte. Avvaktar. Efter en timme drygt har den dragit in vingen och stängt näbben. Ser inte lika skadad ut. Jag har klappat den och försökt ge den vatten. Nu ska jag försöka ta den och lägga den högt så ingen (katt) kan skada den. Då flyger den upp och sätter sig på en stolsrygg! Tittar på mig. Vi står där en stund, den är inte rädd för mig, och så flyger den iväg till närmsta träd. Ett mirakel, varken mer eller mindre.

Spelade den skadad? Var den i chock? Ja, det senare verkar ju mycket troligt. Men en hängande vinge och så plötsligt flygfärdig? Lärde mig att avvakta när fågel är skadad och att min katt kan ta en nötväcka. Trodde den smarta och kvicka fågeln med rätt vass näbb inte var hotad av katten (som är 13-14 år), men det var helt fel.

Lördag kväll. Lite kyligt och mycket blåsigt. Ingen simtur idag. Tagit det lugnt och satsar på att jobba i morgon. Fått veta att jag ska tjänstgöra som ordinarie på regionfullmäktige hela tisdag och onsdag. Måste läsa in alla handlingar, budgetar och rubbet. Måndag upptagen av ABF-utbildning och distriktsstyrelsen för V Kronoberg.

Carin Högstedt

Växjö20210612

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se