4. maj, 2021

Sköna maj? Greider, toppen1maj, Åryd, Furuby, emigration, nationalism kontra humanism, Nooshi

Nä, inte min dag det här. Plus 5 grader och regn. Skulle gått på stadsvandring ur litterär synvinkel med bibliotekarie Ella Styf. Men måste ställas in. Hade tänkt kombinera det med eget studiebesök i Hollstorp med omnejd – ur översiktsplaneaspekt. Och fortsatt med blomkrukor och trädgårdsarbete. Inget blir av känns det som. Men stadsvandringen har flyttats och det lyckades bli en dag då både partivännen Eva-Britt Svensson och jag kan delta. Eftersom vi ordnat stadsvandring med feministiskt perspektiv, så är det extra intressant för oss med denna litterära vandring. Publiken den här omgången är förtroendevalda, politiker.

Den som vill ha en lättförstådd tydlig bild av det som händer i Sverige med beskrivning av den ”blåbruna grytan”, högerblocket, söndagsöverenskommelsen mellan SD, M, L och KD och aspekter på partiledardebatten häromkvällen – den ska läsa Göran Greiders ledare i Dagens ETC tisd 4 maj, dvs idag. Det vi känner många av oss, det vi mår illa av, det vi inte vill lämna efter oss till kommande generationer är på väg att hända. Uppgiften är att visa folket alternativ, att organisera motståndet underifrån, att samla framtidstro, precis som för 100 år sedan. Sverige gick då från att vara ett extremt högerland med djup ojämlikhet, odemokratiskt styrt långt in på 1900-talet. ”I århundrade efter århundrade var Sverige ett konservativt högerland, styrt av en aristokratisk elit – tills allt plötsligt förändrades under loppet av några årtionden när arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen och frikyrkorörelsen vände upp och ner på samhället och helt sonika genomförde en demokratisk revolution”, citat Greider. När jag var SFI-lärare (Svenska för invandrare) på 80-talet, så minns jag att vi gick till Utvandrarnas hus här i Växjö, tittade på utställningen om emigrationen och jag berättade om fattigdomen, den extrema fattigdomen, som var huvudorsaken till att ca 1 miljon människor under 100 år lämnade Sverige. Mina elever var djupt skeptiska till att människor i Sverige varit så utsatta.

Min 1 maj var riktigt lyckad. Upp tidigt. Struntade i alla sociala medier och 1 maj-tal. De ligger ju kvar! Halv åtta åkte jag iväg med en rejäl hög kommunnytt. Först delade jag på ett område i stan. Lugnt och stilla. De flesta hade sovmorgon efter Valborgsmässoafton. Två kaniner, duvkutter. Så körde jag mot Åryd, nästan två mil utanför stan. Delade där. Många steg blev det. Fortfarande få människor ute. Kollade in skolan, där det brunnit och nya baracker kommit upp. Gamla industriminnena, järnbruk från 1600-talet, alltid lika fina att se. Tog mig till Furuby också. Nu började benen kännas av, men jag fullföljde mitt uppdrag. Så till Lundens trädgårdsmästeri utanför Hovmantorp, som ligger i Lessebo kommun. Här skulle jag köpa födelsedagspresenter till två av döttrarna. Plantor, blommor, till krukor i trädgårdarna. Blev en del till mig själv också. Bilen full. Åkte nu vidare till Kårestad, där äldsta dottern bor, för leverans. Köpte kaffebröd på vägen. Fika, pratstund och exkursion i omgivningen för att hitta vyn på ett gammalt vykort, ”utsikt från skolhuset”. Vi tror oss nu veta var skolhuset låg.

Nytta och nöje, frisk luft och motion. Det blev en perfekt 1 maj. Lyssnat i efterhand på Nooshi, bra! Också partiledardebatten klarade hon jättebra. Även Märta Stenevi (MP) gjorde gott intryck.  Nu gäller det att visa på skillnaderna mellan nationalism/ konservatism och humanism/jämlikhet/jämställdhet.

I vår lokala tidning Smålandsposten fortsätter inblicksredaktionen sina grävande reportage med de häpnadsväckande advokatarvodena och så hittills två reportage om olika former av allt från slarv till underlåtenhet att följa beslut inom socialtjänsten. Vet inte hur jag ska uttrycka det egentligen. Den berörda personalen har utsatts för en lång rad omorganisationer. Vems är ansvaret? Vem tar på sig ansvaret? Framgår av revisionsrapporter att nämnden inte får rapporter om orosanmälningar. Nämnden verkar hållas utanför väldigt mycket. Min tanke är att det behövs en genomgång av delegationsreglementen i Nämnden för arbete och välfärd, men troligen i fler nämnder.  Det är allt oftare som vi förtroendevalda i nämnder får veta allvarliga saker genom tidningen. Då är det fel någonstans. Varför ska det sitta 15 personer i en nämnd som inte har kunskaper om tillståndet i förvaltningen? Helt obegripligt.

Carin Högstedt

Växjö 20210504

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se