28. mar, 2021

Snöänglar, sommartid, öppna biblioteken! Vardagar, vem tar vem? Gräsänder

Sommartid igen. Klockan är halv elva, men EGENTLIGEN är den halv tio, skulle min mamma sagt. Trodde det skulle vara slut på att flytta grillen fram och tillbaka, men tydligen en fråga som blivit hängande någonstans i EU.

”Tunna blå linjen” var en av många uppskattad TV-serie, också av mig. I natt började ”Snöänglar”. Sett första avsnittet, SVT play. Bådar gott.  Skönt och lagom med vilopaus och ett avsnitt på skärmen då och då. Gärna polisserier.  

Jag tror att biblioteken ska öppna med det snaraste. Hör hur omständligt det blivit att låna böcker; något som betyder så väldigt mycket för så många i väntan på vaccin och bättre tider. Böcker som kan förtrolla tillvaron, övervinna ensamheten, skaka om, ge nya perspektiv… Den verksamheten ska inte begränsas. Folksamling nej, men öppet för låneverksamhet ja.

Mycket bra intervju med Göran Greider av Sandra Stiskalo i DN idag söndag 28 mars. Läser för övrigt allt jag ramlar på av Greider; tweets, dikter, ledare, inlägg om allt som rör sig. Absolut min favorit bland ledarskribenter. Dagens ETC har många starka namn som skriver ledare, men Greider tar priset för min del. Och ja, jag har för mig han fått något pris i den klassen. Vi har haft två datum för att Greider skulle komma till Växjö och ett Bibliotekets Vänner-arrangemang under 2020. Våren gick åt pipan på grund av pandemin, hösten trodde vi då…. Ligger som så mycket annat på vänt. Förödande trist. Det går att fixa digitala föreläsningar, men inte allt, inte känslan av att träffa andra ”kulturtanter”, byta några ord, stå i kö för biljetter och se att så många är så intresserade av samma föreläsare…

Läser fortfarande Vardagar 2, Ulf Lundell. Den är lite tyngre, har lite mer text än ettan. Rekommenderar den. Känner flera som har läst alla, Vardagar 1, 2, 3. Samtidshistoria för oss 40 - 50-talister. Lättillgänglig, väcker minnen, mångfacetterad.

Kommande vecka börjar påsken, april, en månad med fyra födelsedagar inom familjen. Försöker hitta någon dag som är väder för ett mindre våffelkalas utomhus. Lite osäkert. Innan dess är det kommunala – gruppen – möte, extra omsorgsnämndens arbetsutskott och omsorgsnämnd bl a. Ska gå igenom handlingarna idag och se vilka yrkanden som kan komma ifråga på omsorgsnämnden.

 Sägs att det ska komma ett brev från Region Kronoberg kommande vecka om vaccinering av min grupp. Samtidigt har ju antalet tillgängliga doser minskat. Så jag förhåller mig kallsinnig, inte ta ut något i förskott.

Idag har L.s  partiråd möte. Behöver jag ju verkligen inte upplysa om, för det har skrivits kilometrar artiklar om detta partiråd och vilka konsekvenser det kommer att få eller inte. Hade bara hälften så mycket skrivits om sjukförsäkringssystemet och vad det gör med människor så hade det satt fingret på något mycket väsentligt att förändra i Sverige av idag. Blir jobbigt om allt inför nästa val kommer att handla om vem som vill ta vem eller ej i dansen.

Det har blivit alldeles för lite skogspromenader på sistone. Å andra sidan har jag putsat nio fönster, ute och inne. Det blir steg av det också. Och ont av artrosen. Men ett rum i per dag går an.  

Några gräsänder kommer fortfarande och tigger bröd – fast de har hela Toftasjön att dyka i. Ingen is längre. Äter de fisk? Slår upp i fågelboken: ”frön, frukter, plantor, insekter och andra mindre vattendjur”. I oktober - december drar de till övervintringsområden, står det. Fast här har en stor skara funnits hela vintern. Trots isen.

Carin Högstedt

Växjö 20210328

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se