15. mar, 2021

Bokat Öland, kanadagäss och fiskmåsar här, APP-doktorer, Barnens Bästa, valfrihet? framtidsplanering

Igår såg jag för första gången i år stolta kanadagäss i sjön. Och så fiskmåsarna! Det tar sig. Blött och grått, men våren är här. Kvarvarande is på sjön är sörja ser det ut som. Längtar efter att kunna sitta ute och bjuda hem de närmaste en och en.

Började försöka boka den årliga utflykten till Öland med döttrarna. Ett pussel att få ihop tre dagar när alla kan. Så var vi överens om att förra årets boende i Källa Hamn var bästa tänkbara – mycket luft, sovloft – allt. Den som ville kunde snarka i lugn och ro. Och mycket rimligt pris. Ute i god tid kan tyckas. Fullbokat! Inte en chans i juli. Folk är tydligen desperata efter miljöombyte – precis som vi! Letade, letade, blev alldeles snurrig. Jättefina erbjudanden men hela veckor och fullbokade. Men ett vandrarhem lite söderut från bron räknat: Två nätter, pentry, badplats, goda omdömen. Kan avbeställas fram till dagen innan… En vet ju inte hur pandemin utvecklas. Djurvänligt stod det i infon, så jag skrev det till döttrarna. Det är en viktig aspekt för oss. Fick frågan tillbaka: Ska vi ha djur med oss? Rätt roligt. Kan bli riktigt bra och något att se fram mot.

I lördags hade V Kronoberg distriktsårskonferens, DÅK som det kallas på vårt interna fikonspråk. Det gick bra trots ovanan att samla så många på skärmen. Vi valde ny ordförande, Susanne Seluska från V Lessebo, rätt så ny i våra led. Jag är – och alla andra – jättenöjda med det valet. Vi hade besök av Kajsa Fredholm från partistyrelsen. Hon fick frågor om bl a industripolitik och landsbygdsutveckling. Kajsa kunde berätta att just denna dag väljs talesperson i landsbygdsfrågor på partistyrelsemöte. Det lär bli Birger Lathi, sa hon och jag har inte hört något annat än att han är vald till detta viktiga uppdrag. Som nu verkställs efter kongressens resoluta beslut i vintras.

Idag ett synnerligen givande möte på förmiddagen med representanter för SSR, Sveriges Socionomers Riksförbund, och några från vår kommunala grupp. Den info vi fick om tillståndet inom socialtjänstens olika delar, om ”barnens bästa”, om ”hemmasittare”, om missbrukande ungdomar, om ”ett år i taget” istället för framtidsplanering – den gav kunskaper och inspiration till att göra mer politiskt inom just detta område. Ibland kan en timmes möte ge väldigt mycket energi. Detta var en sådan timme.  

Ikväll ett litet och fysiskt arbetsmöte med V Växjö. Så flyter veckan på och på onsdag är det fullmäktige med Region Kronoberg. Många interpellationer ska ha svar, många motioner ska behandlas. Bland annat ska det bli intressant att se vad de styrande blåa tycker om att sluta betala för läkarbesök hos APP-doktorer, typ Kry. Region Västra Götaland har gått före. Nu undrar (S) via en interpellation vad ledningen i Region Kronoberg tycker om detta. Jag är inte kallad som ersättare, men ska följa det hela via webben under förmiddagen. Sedan är det nämligen omsorgsnämndens arbetsutskott och det är prio ett för mig. Då kanske det går att få svar på den fråga som PRO Bergunda-Öjaby-Sandsbro ställde i Smålandsposten häromdagen: Varför hänvisas person som uttryckligen önskar kommunalt särskilt boende till privata sådana? Det finns ju lediga platser! För många sas det häromsistens, när det vilandeförklarades 14 lägenheter i det kommunala beståndet.

Carin Högstedt

Växjö 20210315

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se