7. jan, 2021

Galenskap regerar, regler gäller inte mig, snö o is, krukmakeri, Kristdala

När galenskap regerar. När mardrömmar överträffas av verkliga händelser. Farligt läge. 6/1 2021. Vilken start på nya året, som ju skulle bli bättre.

Någon talade om ”landet där regler gäller för alla utom för mig” apropå smittspridning av virus och resor hit och dit. Bra formulerat.

Läser ”Fåglar i Småland” Milvus nr 2 2020, Smålands ornitologiska förenings medlemsskrift. Inventeringen av fiskgjuse i Åsnen och Helgasjön är viktig för Sverige hyser huvudparten av häckande fiskgjusar i Europa. Så hur går det? Redovisningen från de båda sjöarna (gäller 2018) visar en tydlig minskning från 1973 och framåt i Åsnen, men tämligen oförändrat över samma tid i Helgasjön. Lite osäkert vad som ligger bakom den negativa förändringen i Åsnen. Vattenkvalité? Har Helgasjöns fiskgjusar kunnat anpassa sig till båtlivet? Avsaknad av örnar i närheten? Intressant och bra att ornitologer gör dessa inventeringar och redovisar läget.

Det snöar och är nu vitt ute. Ser barn som håller på att göra snögubbe. Lite vackert med snö och roligt för barn. Men farligt. Akta er. Snön döljer blankisen. Det blev jag varse i måndags när jag helt oförberedd tappade fotfästet på promenad, ramlade handlöst bakåt, slog i bakhuvudet och ryggen så det small (smällde är också rätt böjning). Men tack och lov. Inget sönder, men fått rejält ont i muskler. Mössan räddade mig nog från hjärnskakning. Idag alert igen, men rädd för att gå ut och gå.

Roat mig med nätsökning efter en krukmakare Svan. Köpte en gammal lerkruka på auktionen efter min far 1988. Den håller fortfarande. Först på senare år har jag upptäckt att den är signerad Svan och ett K under. Vem var då denne Svan? Efter mycket letande och med bistånd av dotter, så hittar jag fram till en krukmakarsläkt i Kristdala socken, Kalmar län. Yrket gick i arv och de var bosatta i Kalerum. Råder nog inget tvivel om att det är rätt Svan. Pappas anor är djupt rotade i just Kristdala socken och krukan kan vara arvegods eller köpt på auktion i trakten.  Kalerum får bli ett utflyktsmål, när det blir möjligt/lämpligt att röra sig utanför sin egen socken.

Nu börjar mötesverksamheten komma igång. Mest partimöten under januari, fullmäktigegrupp, kommunal grupp, distriktsstyrelsen… Mycket förberedelser för årsmöten.

God fortsättning!

Carin Högstedt

Växjö 20210107

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se