3. nov, 2020

Fjärilsvägen, Greider, Nooshi, budgetpol, delade turer, barnbokslut, kongress med tekniska problem

Blött, grått, rekordvarmt. 9 grader nu på morgonen. I lördags första gången sedan pandemin inträffade, som jag haft middagsgäster inomhus. Familjen i Gasslanda, yngsta dottern med man och barnbarn. Vi åt hämtad kinamat och tog en lång promenad i Långarörsområdet. Roligt att ha lite folk inomhus! Otroligt att ha varit så pass isolerad i åtta månader och att allt umgänge har skett utomhus om det skett något alls. Barnbarnen växer. Berättade om sin stockholmsresa på lovet. Livrustkammaren bäst. En parentes:  Ett berg av plast efter hämtmaten. Finns det något fullgott alternativ framforskat?

Igår en flitens dag. Fem timmars inläsning av handlingarna till kommunstyrelsen idag och kommande fullmäktige. Bortåt 50 ärenden. Sedan digitalt möte med fullmäktigegruppen följt av nästa möte med hela kommunala gruppen. Summa 12 timmar minus en timmes  trevligt avbrott hos grannen och vännen Monica, som också är barnbarnens farmor. Vi fikar nu inomhus. Håller dock gränsen för besök vid de allra närmaste. Pandemin fortsätter. Många smittade på gymnasierna, speciellt Katedralskolan. Det är byggt för 800 elever och hyser 1400. Sagt många gånger; trängsel är grogrund för pandemier. Verkar som skolan försökt hemlighålla smittan och smittrisken. Fattar inte vad det är för sekretess som åberopas. Både lärare och elever kan ju ha anhöriga som är riskgrupp av olika skäl. Kunskapen om smittrisken är väsentlig och berör många. Jag tror de flesta är mer oroliga av att inte veta än att veta hur saker ligger till.

Det blir ett spännande kommunfullmäktige, heldag, med budgetbeslut. Idag presenteras de styrandes budget. S+V har snart ett färdigt förslag. Och snart börjar arbetet med nästa, 2022 års budget, som ju, om inte pandemin rubbar cirklarna, ska tas i juni 2021.  Lite rörande med flera skrivelser från de blå-gröna till kommunstyrelsen, och således sig själva, om det ena och det andra som de har makt och befogenheter att ta itu med vilken dag som! Hade S+V+MP gjort så när vi styrde hade vi blivit uthånade av oppositionen!  Dessutom talar de inte om var de ska ta pengarna, 14 milj kr här, 5 där. Visst finns det pengar i kommunen, även till förbättring av villkoren för omsorgspersonal t ex, obs ironi, men beslut ska innehålla upplysning om vilken källa pengarna kommer ifrån.  

Motioner om att få bort delade turer, att fastanställa fler istället för springvik, att göra ett barnbokslut - från oppositionen – nej, de bifalls inte av de moderatledda blå-gröna. Återkommer om det efter fullmäktige, som är 17/11, heldag, digitalt eller fysiskt inte klart ännu.

Började titta på livesändningen av Vänsterpartiets kongress på lördagskvällen och fortsatte på söndagen. Alltid intressant att höra ombuden från olika delar av landet. Bitvis gick det bra, men till slut var det bara strul med tekniken och tidspress till max. Verkligen inte enkelt att hålla ihop en kongress som sitter på jag minns inte hur många platser i landet, åtta tror jag. Men Jonas avtackades och Nooshi Dadgostar valdes till ny ordförande och hennes tal gick att höra med några små avbrott. Jag tyckte det var bra genom att ta upp andra sektorer (industrin t ex) och därmed andra grupper än vi är vana vid. Tonläget på kongressen verkade (såg inte hela) genomgående vara mycket hövligt och trevligt, och med högt självförtroende. Bra. Synd bara att det mesta inte kunde behandlas på detta digitala och begränsade sätt, t ex partiprogramförslaget. Tack Jonas och lycka till Nooshi!

Dagens ETC är det rödgröna alternativet till de borgerliga rikstidningarna. Kämpar för att få ihop ekonomin. Det vore förödande att mista tidningen. Den har på senare tid utvecklats och blivit mycket läsvärd. Ledarskribenterna är av hög intellektuell klass, t ex Göran Greider. Noggranna med jämställdhet. Alltid på bettet när det gäller klimat och miljö. Idag sju sidor om ”Stjärnkocken sprider skräck bland kvinnorna på Operakällaren”, ett överraskande avslöjande, 12 personer har brutit tystnaden.

Ikväll styrelsemöte med Bibliotekets vänner. Hur ska vi fixa coronasäkrad föreläsning med – ingen mindre än Göran Greider 24/11? Ska lösas och jag återkommer. Sträckläste för övrigt Patrik Lundbergs Fjärilsvägen en natt. Hörde honom i somras i olika program på radion. Blev intresserad och läste nu boken. Det jag inte förstått innan är att det är – förutom ett familjeöde – en nutidshistoria. Huvudpersonen, mamman, är född 1950, jag 1945. Det är min tids politiska historia om hur välfärden utvecklats och, uteslutit vissa människor. Läs den!

 Carin Högstedt

Växjö 20201103

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se