12. okt, 2020

LAS, debatt, delade turer, sabotage, gedigen utredning, vilken final!

Rätt häftig start på partiledardebatten igår i Agenda. Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf © brakade ihop om LAS och vad som händer om LAS-utredningen blir lag. Å ena sidan ”sabotage”, ”godtycke”, ”inga nya jobb”, å andra ”gedigen utredning”, ”stärka trygghet”, ”kompetensutveckling”. Som från olika planeter. Trots allt bra att en arbetsrättslig fråga diskuteras och de fem miljoner arbetare som är berörda kommer i rampljuset. Bra Jonas Sjöstedt, som gjorde sin sista debatt som partiledare! Det går inte an att alla arbetstagare i Sverige blir provanställda. Tvärtom behöver väldigt många – inte minst i kvinnodominerade jobb – få fasta anställningar och trygghet istället för springvik i olika former.

För övrigt slående hur olika politiken utvecklats på nationell nivå och kommunal/regional. Här talade alla väl om äldreomsorgens behov. Alla partierna ville ändra lagen så att kommuner kan anställa läkare. Bra. Då utgår jag från att det blir så. Alla hade mer pengar till kommunerna. Delade turer – bort med, tyckte någon från borgerliga sidan (glömt vem).  Visst, men i Växjö kommun är det blankt nej till det från de styrande.

Såg att Jonas vann omröstning om bästa prestation i två tidningar. Välförtjänt final. Nu väntar spännande tid med ny partiledare om några veckor. Lycka till Nooshi Dadgostar!

Gick en rejäl skogsvandring igår och kom upp i 10 000 steg. Borde ta en tur nu, men det har börjat regna, så jag slipper. I övrigt inga större händelser, men en lång att-göra-lista. Får skärpa mig och arbeta med den, även om det känns trögt. Mörkt tidigt, kallare – hur ska jag umgås med familjen, när vi inte kan ses ute? Alla mina döttrar har mycket publika jobb, träffar folk hela tiden. Vill verkligen inte ha covid19, men inte isolera mig heller.

Carin Högstedt

Växjö 201012

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se