8. okt, 2020

Anhörigvård i fokus, omsorgsavgifter likaså, livsviktig LSS, "Testamente", glesbygdslitteratur

    ”Anhörigdagarna” i Växjö kommun har passerat. De avslutades med en paneldiskussion om anhörigvård arrangerad av Anhörigföreningen m fl föreningar och kommun/region, tror jag. Både tjänstepersoner och förtroendevalda (Julia S och Anna KD från omsorgsnämnden) i panelen. Forskare i Kalmar med på länk. I publiken nästan bara kvinnor, hela panelen kvinnor. Ingen tvekan om att anhörigvård är kvinnors angelägenhet och engagemang i hög utsträckning. Ändå sa forskaren att det är ungefär hälften – hälften som vårdar anhörig. Om jag hörde rätt. Fysiskt möte med anmälning, avstånd, handsprit, begränsat antal. Vi var i Orgelsalen på Smålands museum, i ett obevakat ögonblick utsedd till den nya konsthallen (ett passerat stadium tack o lov). Paus med förtäring och musikunderhållning! Mycket fick plats inom två timmar. Partikamrat Eva-Britt och jag var där av intresse för anhörigvårdsfrågor. Vi fick ju faktiskt igenom en höjning av antal timmar en vårdare kan få avlösning för några år sedan.

Det var ett trevligt möte, som väckte fler nya frågor än svar. Det är en svårgenomtränglig verksamhet med mycket känslor, väldigt mycket ideellt arbete och ibland för mycket. Den vårdande blir också sjuk, utmattad, deprimerad. Balansen mellan anhörigas och kommunens ansvar tippar lätt över på de anhöriga. Det har blivit mycket svårare att få plats på särskilda boenden, folk ska vara hemma och där finns ofta ingen fristad för den som vårdar en partner t ex. Julia menade att det är en prioritering och resursfråga att det  saknas avlösarservice och sysselsättningar i tillräcklig omfattning. Och visst är det. Anhörigfrågor är inte högt upp på dagordningar.  Sedan visade det sig också under kvällen att begreppen förvirrar. Dagverksamhet är en sak, daglig verksamhet en annan. Träffpunkter en tredje. När begreppen blandas så uppstår missförstånd. Och just nu är det mesta totalt stängt pga corona. Frågor om anhörigkonsulenternas villkor med mera ventilerades. Tror vi i omsorgsnämnden ska ägna den här verksamheten mer uppmärksamhet. Tyvärr är möjligheterna till studiebesök starkt begränsade. Digitala sådana förbereds.

Igår mer omsorg – arbetsutskottet via skärm i fyra timmar. Bland annat information om förslag till ”vård- och omsorgsavgifters tillämpning” 2021. Det är ett komplicerat system där vi sätter pris på en fika, mat och matleveranser, sänglinne etc etc, som levereras i hemvård och på särskilda boenden. Det är de här avgifterna som brukar dyka upp i arga insändare, där skribenten upptäckt att den eventuella skattesänkningen och pensionshöjningen omedelbart ätits upp av dessa avgifter. Förra året fick vi igenom att vi skulle jämföra med några andra kommuner för att ha något att relatera till. Det fick vi nu presenterat i en gedigen undersökning. Det gav lite ledning men framför allt en uppvisning i att det är så himla komplext. I sista änden var det inte så stora skillnader mellan kommunerna vi jämförde.

Gårdagens ärenden, bl a ovanstående, kommer upp i nämnden om 14 dagar, så jag återkommer då. Tillkommer också att remissvara på den statliga LSS-utredningen. Ett extra arbetsutskott för det ärendet väntar. Mycket läsning inför det om ett livsviktigt område.

Hann precis avsluta mötet med arbetsutskottet och gå över till nästa – styrelsemöte med Vänsterpartiet Växjö. Rätt matt och mycket hungrig. Satt och gnagde på en bit fetaost under mötet. Som sekreterare måste jag ju vara helt koncentrerad på det som sägs. Men bra stämning och fart på det hela, så jag var faktiskt mindre trött efteråt än vid starten. Ska bara få ihop protokollet också. Bra grepp att låta någon av ledamöterna inleda en diskussion om aktuellt ämne varje gång.

Läser Nina Wähäs ”Testamente”. Dotter bibliotekarie har försett mig med den. Engagerande. En vet inte vad som väntar på nästa sida. Är det en slump att det på sistone kommit så många böcker ur nordliga glesbygdsmiljöer? Här storfamilj i djupaste Finland. Eller är det jag som väljer just dem? Eller förresten, min dotter styr min läsning genom att ta hem böcker från Universitetsbiblioteket och säger den här måste du läsa! Så är det.

Carin Högstedt

Växjö 20201008

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se