7. sep, 2020

Skolmat, bakad fänkål eller pizza? Bus i stan, dialog på stan, KomVux ja, bussfil nej

Full fart hela helgen med massor av steg på aktivitetsmätaren. Delade Kommunnytt till fots. Var på Storgatan med lådcykeln och stolar och litet bord, inköpt på Erikshjälpen, handsprit, frukt, kaffe, information, bra väder…Härligt! Kändes som att komma ut från ett fängelse, att kunna prata om viktiga saker med folk i allmänhet, se folklivet, som inte var överväldigande men bra för samtal. Vi V-partister som skötte det hela blev så inspirerade att vi fortsätter månaden ut. Fredag eftermiddag denna vecka – och om fint väder – ska vi testa Vattentorget istället för Storgatan. Sedan varje lördag.

Idag har aktivitetsmätaren fått fnatt, telefonen hade laddat ur och jag får inte igång den. Kan inte ringa. I morgon slutar TV.n fungera, om jag inte får hjälp med att gå över till digitalt. Gör inte så mycket, för jag streamar nästan allt jag ser på ipaden. (Streama och ipad, skriv på svenska människa!).

Vilka ämnen tog folk upp med oss på stan i lördags? Kan sammanfattas så här: Kostens betydelse för hjärnan och minnet, cred för att vi är ute med info – enda partiet denna lördag, gratis eller billigare bussbiljetter för pensionärer. Den senare sa att när hon sagt till sin son att nästan alla andra regioner har infört billighetssystem för pensionärer, så hade sonen svarat: ”Gnäll inte, du har ju fått ett nytt kommunhus.” Hehe. Vidare rehabilitering, vansinne med bussfil på Sandsbrovägen, erkänn att parallellsamhällen finns, bus på stan och inte bara i centrum, ”jag går inte ensam genom stan på kvällen” (medelålders man), Kom Vux är oerhört viktigt. Träffade person som kunde ge mig goda råd om hur ProLiv Kronoberg (prostatacancerföreningen) ska kunna få ut information till nysvenskarna. Bra uppgifter. Ska tas upp på styrelsemöte i veckan.

Var på fotbollsmatch i Rottne igår. Dotterdotter spelade för Sandsbro förstås och mötte Rottnes flicklag. Sandsbro var överlägsna med 10 mål. Det var kall vind, annars fint att sitta med svärsonen och titta på matchen. En kopp kaffe på hemvägen i Gasslanda, där hela dotterdotterns familj bor. Varmt kaffe och jag tinade upp. Hem till lättjefull kväll med Vigdis Hjorths ”Arv och miljö”. Började på den i våras, men tappade flytet i läsningen. Nu igång.

Elisabeth Anderberg skriver krönikor i gratistidningen Magazinet som kommer ut i Växjö. 3/9 skriver hon om skolmaten, efter att ha gjort ordentlig research. Mycket bra krönika om barn som inte blir mätta, får magont. Kommunens mat har många kloka mål: Vegetariskt, närodlat, säsongsbaserat, klimatsmart. Då blir det typ ”bakad fänkål med tomat” eller ”indonesisk risrätt med grönsaker som serveras med koriandersås”. Föräldrar har sagt till Elisabeth att de fått höra att det är skolans uppgift att introducera nya smaker. Men det kan ju inte vara huvuduppgiften. Det måste vara att barnen får i sig tillräckligt med mat för att orka även eftermiddagens lektioner. Ingen enkel balansgång för måltidsorganisationen, men elevhälsan har reagerat på orkeslösa barn. Och vad blir det om barnen själva får bestämma? Det får de göra ett par gånger per år. Jo, tacos, pizza och spagetti med köttfärssås.

Denna måndag fylld av möten och ett studiebesök på Medborgarkontoret tillsammans med partikamrat Anna B. Blir lite flygbladsutdelning också.

Carin Högstedt

Växjö20200907

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se