3. sep, 2020

Kommunala läkare, medborgarförslag 1 minut, kommun- o regionfullmäktige

Ser man på! Jag har under vår och sommar skrivit om behovet av att kommuner kan anställa läkare. Lagen tillåter inte det. Jag har kommit fram till det genom att följa forskares och utredares bedömningar av vilka brister i vård och omsorg som pandemin har uppenbarat. Nu ser jag i Smålandspostens ledare idag (3/9, av Sidenvall) att den moderata ledningen i Växjö kommun vill ändra lagen och möjliggöra kommunala anställningar av läkare. De föreslår ett tillägg till en på nationell nivå pågående utredning. Ja, det finns en stark logik i att kommuner ska kunna anställa läkare; hemsjukvården har utvecklats på senare år och blivit mer och mer avancerad. Kommunerna har på så sätt fått mer medicinskt ansvar och fler svåra uppgifter i hemmen. Den utvecklingen kräver att läkare är nära till hands.

De senaste två dagarna har fyllts med möten och skärmtid. Kommunfullmäktige på distans i tisdags. Fyra timmar med många ärenden, speciellt medborgarförslag, men inte särskilt mycket debatt. Formen, digitalt, hämmar debatten. Men medborgarna är flitiga. Skriver förslag och vissa kommer till fullmäktige på Utvandrarnas hus för att tala för sitt förslag. Där är det nästan tomt förutom presidiet och sekreterare. De medborgare som vill tala får fem minuter på sig, vilket är mycket kort för de väl pålästa och engagerade. Men Region Kronoberg är värre. Där får medborgarna 1 minut på sig, det vill säga de hinner knappt börja tala innan det är slut. Det ska ändras, anser jag. Fem är minimum om inte regionen ska framstå som oförskämd mot personer som kan ha förberett sig i timmar. För att få lite mer info om kommunfullmäktige rekommenderar jag att ta del av (V) Kommunnytt, som ska finnas på nätet nu. Vi kommer också att vara på Storgatan Växjö på lördag 11-13 med röda lådcykeln, frukt och kaffe och – för den som vill – senaste Kommunnytt. Vi delar inte aktivt utan håller avstånd, men pratar gärna med folk om t ex äldreomsorgen och simhallen.

Jag är ersättare i regionfullmäktige som hade heldag igår med fysiskt möte i konserthuset och på distans, bara att välja. Jag behövde inte tjänstgöra igår utan följde hela mötet via Öppna kanalens inspelning. Fungerar utmärkt. Noterade god stämning, uppskattande ord om V.s förslag och - som uttrycktes - intressanta interpellationer. Eva-Britt Svensson (V) lyckades få till en ändring under sittande möte – ytterst ovanligt – och ändringen underlättar för öppenhet och offentlighet. (Till skillnad från sekretessbelagda affärshemligheter i skolväsendet!)

Växjö kommuns befolkning har minskat under första halvåret. Det är första gången på 15 år som det händer. Det brukar vara mindre ökning under våren än hösten men minskning är anmärkningsvärt. Lokala Magazinet (gratistidning med mycket redaktionellt innehåll) har intervjuat kommunstyrelsens ordförande (KSO) om detta. 993 personer flyttade in, 1 253 flyttade ut. Det handlar om att ha en attraktiv arbetsmarknad så att studenter stannar efter avslutade studier. Växjö kommun har varit rätt dåliga på att behålla studenterna, säger KSO. Det är samma svar som alltid, trots kunskap om läget. Kommunen/regionen behöver fler kunskapsbaserade företag, mer forskning, mer kontakter mellan Linnéuniversitetet och kommunen liksom med näringslivet. V ha motionerat flera gånger om att undersöka möjligheterna att utveckla ett universitetssjukhus, där alltså ett kriterium är läkarutbildning. En nisch kan vara rättspsykiatri, en annan geriatrik. Arbeten och bostäder – då är förutsättningarna för att studenterna ska stanna eller komma tillbaka avsevärt större. Sedan vore det på tiden att Växjö kommun lät tala om sig i media för något intressant och nydanande. Miljö, jämställdhet, företagsklimat har varit dragplåster skulle jag vilja påstå under tidigare epoker. Idag? Men vi får se vad siffrorna slutar på. Det brukar gå upp under hösten.

Begravning av min nyss avlidna svägerska ska ske 17/9. Den dagen är också dagen för tre år sedan då maken L lämnade jordelivet. Det är tungt. Tungt för alla oss berörda.   

Carin Högstedt

Växjö 20200903

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se