31. aug, 2020

Affärshemligheter i skolan, 8000 steg, simhallsbesök, Ålevangeliet, Tyst vår

Kan bara hålla med de 16 forskarna som idag skriver på SvD debatt om ”En hemlig skola röjer den orimliga affärslogiken”. Kanske kan hemlighållandet av statistik om kommunala skolor bli en ”tipping point” för att göra om, göra rätt och skapa en skola som inte är en marknad utan en samhällsinstitution. Tidigare argument – moraliska, pedagogiska, demokratiska - har ju inte hjälpt, men kanske sekretessbeläggningen, affärshemlighetsidén, kan få fler att förstå orimligheten? DN Debatt 31/8. Mycket läsvärt!

Startade denna dag med en rejäl promenad på en dryg timme. Har svårt att ”hinna med” de 8 000 steg varje dag, som jag har som mål. Smiter ibland. Läser, ser någon TV-serie eller löser korsord. Men min stegmätare triggar mig. Utan den vore det ännu sämre.

Trevliga möten under helgen. Hjärnkrafts årsmöte i lördags. Jag valdes till ordförande för mötet. Satt i partytält i trädgård. Gick från sol till åska och regn. Skyfall när jag körde hem genom skogarna från S Åreda. Så pass att jag fick stanna bilen. Värdefulla samtal på mötet.

Igår besök av nästgårds sandsbrobor. Gick bra att sitta ute och prata om utveckling av och i Sandsbro med mera. Kommer mer nyheter om det så småningom.

Handlingar till både kommunfullmäktige och regionfullmäktige att läsa. Som det verkar behöver jag som andre ersättare i regionfullmäktige inte tjänstgöra den här gången, men jag ska vara uppdaterad i alla fall.

Många ärenden till kommunfullmäktige men ingen av V.s motioner. Gott om medborgarförslag, varav ett par får ja till sina förslag. En hel del interpellationer, bl a om nerläggningen av Kom Vux och tillämpningen av delade turer inom omsorgen. Ett medborgarförslag vill ha en hundrastplats i stadsdelen Teleborg anpassad för personer med funktionsnedsättningar, vilka ju faktiskt också har hundar. Svaret är ett uppdrag att anpassa ”åtminstone en” rastplats. Kan bara hoppas att det blir en som ligger tillgängligt för den här kategorin besökare.  Digitalt möte – för sista gången? Digitalt är bra i många fall men inte för ett kommunfullmäktige. Speciellt inte som det blivit färre möten på den offentliga arenan i Växjö kommun.  

Besök på simhallen i fredags tillsammans med två partikamrater. Givande. För ett år sedan fick vi fastighetsägarens perspektiv, nu fick de som driver själva verksamheten, Medley, plus lite mer info av maskinisterna i källaren. Ikväll har vår kommunala grupp nya simhallen på dagordningen – och bara den punkten. Japp. Det politiska livet börjar få fart. Jag har lista på verksamheter att ha dialog med: Föreningen Attention, korttidsboendet på Furutåvägen 9 B, som får årets utmärkelse för bästa arbetsplats i Växjö kommun. Sju anställda har hand om 14 ungdomar från 14 till 25 år. Vill verkligen veta hur de arbetar och säga grattis.

 Läst ut Patrik Svenssons Ålevangeliet i natt. Så mycket ny kunskap om ålar! Hjälp vad intressanta fiskar! Och hemlighetsfulla. Tar väl med sig hemligheterna i graven. De är på väg att försvinna från jorden. Ingen vet helt säkert, men situationen är akut och katastrofal enligt IUCN. Människan har lyckats ta död på fågelarten dront en gång i tiden och på en sorts sjöko. Båda hade inte vett att skrämmas av människor och blev dödade och uppätna.  Boken går gärna tillbaka till Rachel Carson och hennes forskning. ”Tyst vår” väckte många av oss när den kom ut 1961. Den bidrog till att DDT förbjöds som insektsgift i jordbruken. Det som tystnat var fåglarna som fick i sig gifterna och dog. Carson dog 1962 men spelade och spelar stor roll fortfarande genom att visa på hur illa det kan gå när människan anser sig vara herrar över naturen.  Sedan är Ålevangeliet en ovanlig bok om gemenskapen mellan en far och en son. Det som förenar dem är ålarna.

Carin Högstedt

Växjö 20200831

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se