14. jun, 2020

Juniminnen, RNA, digitala möten, SPF, äldreomsorg, Wiman, Englund, Capote, Henrietta, Elli, Fia

14 juni. Bästa dagen på hela året när jag växte upp. Försommaren i sin finaste tid. Min väninna i många år, Berit, hade födelsedag. Vi bjöds på jordgubbar, egenodlade i trädgården. Berit med familj bodde för övrigt i det hus som min morfar byggde 1909, Hagalund, ursprungligen ett torp under Börjessons närliggande gård. Smältebro var och är platsen, Döderhults socken (utanför Oskarshamn). Jag har ett foto från en 14 juni. Vi sitter några kompisar från bygden vid en gärdsgård i ”centrala” Smältebro, nära missionshuset, mjölkbryggan och landsvägen. Flera av oss är döda. Inte minst i trafikolyckor. Har många gånger tänkt kontakta Berit, men något avhåller mig. Varför inte låta minnena vara? Får se hur det blir. Jag tror mig veta var i Sverige hon finns. Fotot bör vara från slutet på 1950-talet.

Här och nu 14 juni. Äntligen har blåsten – ja, bitvis storm – lagt sig. Äntligen ute och solen skiner. Flera dagars uppehåll för bad och altanhäng. Möten på möten. Klarade av stämma med vår bostadsrättsförening häromkvällen. Bra avstånd, kort möte, handsprit, allting klarades av, även det konstituerande mötet. Jag sitter ytterligare ett år i styrelsen. Grannsamverkan har kommit igång. Börjar droppa in kallelser till uppskjutna årsmöten. Efter midsommar ska ProLiv ha utomhusmöte, både årsmöte och styrelsemöte. Igår lördag gick större delen av dagen åt stämma med Riksförbundet Noaks Ark, via nätet. Det gick bra! Lysande hanterat (inget lätt möte) av mötets ordförande, Henrietta Serrate, regionråd i Kronoberg (S). Vi genomförde voteringar och rösträkning under Henriettas ledning. Det var inte sista gången Henrietta får frågan om ordförande för RNAs stämmor! Också stämmans sekreterare utsågs inom Noaks Ark Småland-Halland, Fia Eneroth heter hon. Valberedningens ordförande var och är omvald Elli Mokus, verksamhetsledare Noaks Ark Småland-Halland. Vi var tre valda ombud som var stolta över det förtroende vår förening har i övriga landet. Lokala föreningar finns från norr till söder och alla har rätt till tre ombud. Inklusive vårt lokala förmöte så klarades stämman av på tre timmar, exklusive förberedelser, inläsningar etc. Allt gick Småland-Hallands väg.

Ser att SPF (SMP 12 juni) vill ha en kriskommission för äldreomsorgen – också på regional och kommunal nivå. Bra! Vi är överens och ju fler organisationer och föreningar plus enskilda som kan enas om att äldreomsorgen ska renoveras, ju större chans att det blir verklighet. V-skrivelse om lokal kriskommission har gått till omsorgsnämnden i Växjö kommun. När coronan släpper taget kan vi demonstrera för våra krav, nationella, regionala, lokala – allt hör ihop. Vi har upplevt det så tydligt under pandemin, som för övrigt inte är slut ännu.

Mycket bra krönika i DN idag av Björn Wiman: ”Hatet mot vardagligheten höjde vapnet mot Palme.” Det var idéerna om rättvisa, jämställdhet, varje människas värde och rätt till ett värdigt liv, vardagsliv. Det var det som var så farligt; klass och könsperspektiv. Inte utopierna. Palme sa att människors förhoppningar kretsar kring familj, bostad, utbildning, arbete, fritid, relationer i vardagen. Samhället handlar om dessa villkor, politiken ska förverkliga vardagsvillkoren.

Ja, någonstans där befinner jag mig i tanken. Ser mig som vardagsfeminist, vardagssocialist och startade bloggen 2014 för att beskriva hur intressant och givande politik på lokal och regional nivå ändå är! En kan bli trött av gnetet, men inte trött på. Det går att förändra, även i opposition. Ju fler aktiva medborgare, ju mer kunskaper och perspektiv på vad som ska göras och hur. Det är inte ett lidande att ägna sig åt föreningsliv och träffa nya människor med nya idéer hela tiden. Det är ett spännande och omväxlande liv, med mycket feedback.

DN idag har också idag ett helt galleri med porträtt och lite text om 112 personer som avlidit  i coronan. Namn, ålder vilka var de, dödstid. De kliver fram genom anhörigas försorg och blir människorna, bakom dödsannonserna.

Också lång intervju med och intressant om Peter Englund. Läste han historiska bok ”Poltava”. Började på ”Ofredsår”, men klarade inte av grymheterna. En sak att läsa deckare om fiktiva mord och grymheter, men verklighetens… och mot djur…  Nu kommer en ny bok om ett mord på en flicka 1965 i Stockholm. Den ska jag testa. En av Englunds favoriter är Truman Capotes ”Med kallt blod”. Ja, den är en av mina favoriter också. Eller var. Ligger långt tillbaka i tiden. Läste den troligen i slutet på 60-talet. Gjorde starkt intryck.

Jag var för snabb med att flytta ut dator och berömma vädret. Fick dra mig in, för nu blåser det igen. Inte storm men rejält. Ska gå på dotterdotters fotbollsmatch ett par hundra meter härifrån kl 13,00. På onsdag är det regionfullmäktige och jag, som är ersättare, ska tjänstgöra, så ska läsa in handlingarna. Så är det ju midsommarvecka och det kräver att fönstren putsas och att det är någorlunda städat. Ha det gott! Håll avstånd!

Carin Högstedt

20200614

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se