3. jun, 2020

Igelkott som pussar på tån, basinkomst o covidskatt i Spanien, människans hantering av djur

Onsdag morgon. Dukar frukost ute. Sätter mig ner. Känner något som lite fuktigt pussar mig på en tå. Tittar ner. Igelkott(!) tittar på mig. Är detta möjligt? Slump? Visar inga taggar när jag rör mig. Kollar matskålen sedan gårkvällen då det kom två kottar. Tomt. Går in efter lite nya kattmatspluttar. Kotten pinnar iväg direkt dit och äter med god aptit. Bestämmer mig för att detta är ingen random händelse utan betyder att jag har stort förtroende bland igelkottar, vilket känns mycket bra.

14 blommor på jättevallmon har slagit ut idag. Färgstarkt. Går över snabbt men det är säkert ytterligare 25 knoppar kvar. Var rädd att ovädret igår skulle knäcka dem. Det åskade, regnade blåste en snabbt övergående mindre orkan. Jag däckade som vanligt när lufttrycket sjunker snabbt. Fick lägga mig. Den planerade skräpplockningsaktiviteten fick ställas in. Blött skräp blir tungt och otympligt.  Ska hitta ett nytt tillfälle före midsommar.

Idag skulle omsorgsnämndens arbetsutskott haft möte enligt beslut på förra nämndsmötet. Uppenbarligen inget möte, inte ens ett meddelande att det inte är något möte såvitt jag har sett. Ska skicka ett par frågor till ledningen idag. Det finns sådant som borde kommit upp nu på en dagordning i den nämnd som har mycket stort ansvar för äldreomsorgen och tillgänglighetspolitiken. Tycker jag. Nu blir det inga möten förrän i höst. Nåväl. Återkommer om detta. Ska jobba vidare senare idag – om det inte blir åskväder igen och jag blir handlingsförlamad.

Det finns en hel del forskning om virus, djur och smitta. Människan har en tendens att döpa sjukdomar efter djur; behöver något att skylla på. Risken för att virus från djur ska gå över till människan ökar hela tiden med skövlade naturområden, klimatförändringar, störda ekosystem som tvingar djur närmare människor. Sydamerika är ett riskområde på grund av skogsskövlingen av Amazonas. En forskare som pekar på att människan är ovarsamma med natur och vilda djur är Alessandra Nava, Brasilien. Vid Sveriges lantbruksuniversitet visar forskare på att risken för sorkfeber är kopplad till klimatförändringar och störda skogsmiljöer. Biologisk mångfald minskar risken för att virus hoppar mellan djur och till slut till människan (TT). Det är alltså inte sorkarna i sig som är problemet. Eller svin. Eller fåglar. Eller fladdermöss. Utan människans hantering av natur, miljö, klimat, djur. Rätt självklart i mina ögon men behöver upplysas om och gärna mer forskning om ekosystemen.

Läser om en positiv nyhet från Spanien i Dagen ETC (3/6). En basinkomst/medborgarlön ska betalas ut till 2,5 miljoner medborgare. Och en ”covidskatt”, en ny skatt på stora förmögenheter föreslås införas för att stärka den offentliga vården, skolan, omsorgen. Det är Unidas Podemos som driver skatten och har stöd av 65% av folket enligt opinionsmätning. Så bra radikalt förslag!

Tredje dagen i rad som jag har simmat liten bit i sjön. Dräglig temperatur, eller ja, uthärdlig.

Ikväll ett digitalt möte med V Växjös styrelse. Innan dess mycket att göra och fortfarande en mycket vacker sommardag.

Carin Högstedt

20200603

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se