16. maj, 2020

Håll Sandsbro rent! Djurskydd, miljöarbete, civilsamhället tar ansvar, bygg inte in trängsel!

Syrenerna blommar. Även den vita ser jag, den som kommer från min farmors syrenberså. Stararna har kommit. Tyvärr mycket kallt och trist väder, som minimerar utesittandet. Flotten i sjön, den som var gräs- och buskbevuxen, har flutit iväg i blåsten. Där stod annars hägern ofta och ibland var det slagsmål om tillträdet mellan måsar och häger. Om jag hade en båt skulle jag ut och ragga efter flotten. Den ingick så naturligt i utsikten.

Gårdagen gick i skräpets tecken. Började dagen med att röja i förrådet. Bestämde att lasta bilen med saker som ska till återbruket. Det gick bra. Lite möbler som kan passa någon annan, en hel del till återvinning. Så börjar jag titta i pärmar. Alla dessa pärmar. Både maken L och jag har nogsamt satt in papper av alla sorter i pärmar. Båda med historieskrivning i tanken. Och att någon gång få tid att läsa och begrunda. Det är många års aktiviteter och mycket som hänt före internet. Tar med mig två pärmar in för att gå igenom. Hittar de – tror jag – absolut första stämmodokumenten, bl a kallelse till min bostadsrättsförening, Sågverket,  från oktober 1988. Den hölls i Föreningslokalen 29.an vid skolan. Mina anteckningar på kallelsen. Två motioner behandlades av vilka jag skrivit en, förstår jag. Här har vi slarvat. Motionerna saknas i pärmen! Kanske finns i någon annan. Dessa dokument ska sparas. Ser att vissa namn är personer som fortfarande är boende och aktuella i styret av föreningen, 32 år senare. Dessa dokument ska sparas.

Hemkommen från Återbruket ringer Kenneth Grahn, närboende och mycket aktiv medborgare i Sandsbros och Långarörs utveckling. -Vill jag ut och samla skräp? Javisst, vill jag det, men klarar jag det med min onda höft? Kenneth har tröttnat på allt avfall som ligger i vägrenar och diken. Gått utmed och samlat i otaliga säckar det som ligger där, sådant som människor slänger och som djur kan skada sig allvarligt av. Plus att det är fult. Kenneth har lyckats samla ihop några fler entusiastiska medborgare och rensat Sandsbro från plast, fimpar, snus, papper, burkar, frigolit och annat skräp. Nu ska vi göra Gränsvägen. Lyckligtvis minns jag att det finns en gripsak i en garderob. Med den behöver jag inte böja mig för varje fimp. I en och en halv timme går vi utmed cykelvägen och bilvägen. Inte värsta nerskräpningslederna, men blir en stor säck. Så himla trevligt! Har medborgare Kenneth startat en folkrörelse? Bilar tutar glatt på oss. Media har ju uppmärksammat det som hänt i Sandsbro och många vet vad vi nu håller på med. Bra sätt att tillbringa en del av karantänen i. Ännu bättre vore förstås om folk kunde ta med sig skräpet till närmaste papperskorg/soptunna. Vet inte alla att djur tuggar i sig aluminiumburkar och plast? Att de i värsta fall dör av det? ”Håll Sverige rent” var effektivt en gång i tiden. Kan bli igen. Full av entusiasm gick jag ut med budskapet till partikamrater. -Japp. Troligen på måndag blir det en vandring med utgångspunkt Hovshaga. Ett vettigt sätt att träffas på under coronan. Frisk luft, lätt att hålla avstånd.

Läste i fredagens Smålandsposten att ett privat bolag vill bygga 150 nya lägenheter i ett befintligt bostadsområde men att kommunledningen tvekar. Kommunstyrelsens ordförande menar att det kanske bidrar till segregering att bygga flerbostadshus i ett område som består av just flerbostadshus. Konsekvenser för skola/förskola, för de som redan bor? Äntligen, tänker jag, äntligen ifrågasätts den förtätning som innebär att där det redan finns många som bor tätt, där ska alltfler bosättas och trängseln ökar. Gång på gång har vi i V försökt sätta P för detta att tätbebyggda hyreshusområden förtätas med ännu fler bostäder av samma sort.  Grönytor och mellanrum går förlorade, där de bäst behövs. Här kanske pandemin kan leda till eftertanke. Skapa inte onödig trängsel!

Hoppas kunna träffa barnbarnen under helgen, utomhus. I övrigt förbereda kommunfullmäktige och omsorgsnämnden nästa vecka. Plus ytterligare djupdykning i förrådet.

Carin Högstedt

20200516

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se