13. maj, 2020

Tassi bevakar reviret, risk för dekadens i karantänen, Smirnoff o Lundell, ansiktsskydd

Katten Tassi och jag har fått nya grannar 30 m bort från vår altan, vårt revir: En människa och två katter. Ena katten kommer nyfiket bort till oss och ibland så nära att Tassi avgrundsmorrar och jagar iväg främlingen, som springer hem till sig. Tassi har det goda omdömet att inte förfölja henne längre än en bit utanför reviret. Snyggt. Blir inga problem med grannkatten.

Lite bättre väder än igår, då det åskade och haglade. Stackars arma blomster i krukorna ute! De vrider sig, kroknar i kylan. Nästan kallare än någon gång under vintermånaderna. Kändes rätt att denna morgon åka och köpa mat till de ca 15-20 småfåglar jag utfodrar med solroskärnor. De är ett sällskap, nästan det enda förutom Tassi. Tar emot besök på altanen en och en, men inte när det blåser nordan och regnar/haglar. Har ännu inte haft någon människa inne i lägenheten efter 70+-direktivet. Börjar förstå hur fysisk ensamhet kan te sig i längden. - Här behöver städas, tänker jag. Och i nästa sekund – men varför det? Det är ju bara jag här. -Mat i kylen? Spelar roll, det finns knäckebröd. Dekadens på lur? Tur att Tassi konsekvent väcker mig 5.45 varje morgon. Då ska hon ha mat, vilket är helt OK.

Det hjälps inte. Det blir mycket läst och tänkt om pandemin och vad som görs och inte. Märkligt att det fortfarande inte är utklarat att personal som arbetar nära omsorgstagare ska ha tillgång till ansiktsskydd och visir. Det krävs lokala beslut och med olika företag/arbetsgivare kan det bli tämligen rörigt om vad som gäller föreställer jag mig. Dessutom sent påtänkt. Argumentet mot skydden har varit dels att det inte finns evidens för att det är bra, dels att då kanske det slarvas med bashygienen. Det senare finns det väl ingen evidens för heller! Kanske bäst att lyssna på de som verkställer vården/omsorgen. De ska kunna känna trygghet i sitt arbete.

Skrivit en artikel om äldreomsorgen i och efter coronan, som jag skickar till Smp i eftermiddag. Nu lite röj i mailkorg och på skrivbord. I morgon flera möten.

Läste ut Smirnoffs tredje bok om jannakippo i natt. Jag har flera tidningar att läsa till frukost. Börjar alltid med Smålandsposten Idag två sidor om just Karin Smirnoff av Marie Magnusson. Läser med stort intresse. Finns utsikter till ytterligare en bok om janna! Igår skrev Per Hägred i samma tidning om Ulf Lundells ”Vardagar 3”. Hägred (som jag brukar tycka lika som har jag märkt) är entusiastisk läsare av 900 sidor Lundell och hans liv. Jag ska läsa den. Längesedan jag läste något av honom, men beundrar hans språkbehandling, suverän stilist. Dags att uppleva igen. Ja, så länge det finns böcker och författare så är det ändå drägligt i karantänen.

Carin Högstedt

20200513

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se