10. maj, 2020

Plötsligt händer det! Nomadanställningar, utflykt i landsbygd, Hovs Göl räddad, mer död

Oväntat besök. Kom i kajak och landsteg. Vi satt i solen på altanen och pratade, pratade. Vi har ett långt kamratskap i kanten på respektive liv. Aktiva kommunpolitiker, jämställdhetsaktivister, naturälskare…. Lena Johansson (MP) steg upp ur kajaken och hälsade på. Många gemensamma minnen. Tänk när vi räddade Hovs göl från att bli asfaltsyta på ett industriområde! Lena skickade sedan reportaget (i Smålandsposten) från Naturskyddsföreningens vandring kring gölen, dit alla partier var inbjudna.  Ser tyvärr inte vilket år det var. Gissar på 25 år sedan. Hovs göl är aktuell i en kommande detaljplan, berättar Lena, som sitter i Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Här ska bli ny skola och sporthall så småningom. Gölen lyfts fram i planen som värdefull i miljön. Så bra!  Den är räddad! Den behöver dock rensas upp och synliggöras, men försiktigt, för fåglarnas skull.

Fin dag igår. Körde till Hovmantorp och ett trädgårdsmästeri som ligger några km utanför samhället. Handlade försenade födelsedagspresenter till mellandottern, pelargoner, petunior m m. Körde till hennes hem med det och var samtidigt kattvakt enligt överenskommelse. Åkte från Hovmantorp vägen förbi den restaurerade Attsjön och fantastiskt vackra byn Ramnåsa. Här fanns ett Folkets hus en gång i tiden. Så Dädesjö och fram till byn Eke där dottern bor. Katten fick mat, posten togs in, blommorna ställdes på altanen. Solen allt varmare.

Läser massor om äldreomsorg, vård och corona, lyssnar på radion så ofta jag kan. Det är så mycket som blottläggs i krisen, som måste tas tillvara och göras praktisk politik av. När Johan Alfonsson, forskare i sociologi, skriver i SvD Debatt(8/5) om ”De otrygga jobben står samhället dyrt” så känns det som en självklar sanning i nuläget. Hans doktorsavhandling, nyligen klar, heter ”Alienation och arbete. Unga behovsanställdas villkor i den flexibla kapitalismen.” Sverige sticker ut i EU när det gäller att inte reglera tillfälliga anställningar. Bara Irland är mindre reglerat än Sverige. Hur kunde det bli så här? Och helt utan tankar på smittspridning i allmänhet och pandemier i synnerhet? ”Nomadanställningar” kallar Alfonsson den sorts anställning som innebär hopp mellan en stor mängd olika arbetsplatser för att få ihop till levebrödet.

Så vaknar vi denna söndag och förstår att Kristina Lugn är död och likaså Little Richard. Så är det rätt mörkt ute idag. Regn på lut.

Carin Högstedt

20200510

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se