19. mar, 2020

Solchanser, paus för planeten? LSS-vägledning, upphandling, tillitsstyrning, rödhake, Trafikplats

Suttit i solen en stund. Sol mellan molnen och 9 grader. Enligt SMHI fortsätter det så dagarna framåt. Så bra att kunna sola i brist på annan sysselsättning. Skitprat. Finns hur mycket sysselsättning som helst här hemma, men motivationen kan saknas. Så gott som alla möten nu inställda eller uppskjutna på obestämd tid. Ikväll ett digitalt styrelsemöte. Som en av döttrarna uttryckte det; Det kanske är vad planeten behöver – en paus.

Igår ett möte med omsorgsnämnden, ett traditionellt fysiskt möte på drygt fyra timmar. Handsprit utanför mötessalen. Viktiga ärenden och mycket information, bl a om coronaviruset och vad förvaltningen och Växjö kommun gör för att mildra konsekvenserna av smittspridningen. Allt under kontroll hittills, som jag kan bedöma.  Beroende på vad som händer och hur länge, så kan det bli brist på olika sjukvårdsprodukter. Gäller nationellt. Lagerhållningen inte vad den varit. Vi fick också bra redovisning av Barnkonventionen och hur den påverkar nämndens arbete. Fanns också ett skriftligt svar på min skrivelse om just det.

Viktigaste ärendet den reviderade Vägledning LSS. Antogs efter diskussioner och ajournering. S+V hade gemensamt förslag, ca 10 ändringar i majoritetens förslag. Flertalet handlade om att minska begränsningar och detaljstyrning. Dessa förslag hade vi skickat på förmiddagen till majoriteten för att de skulle ha tillgång till dem på sitt gruppmöte. Något köpte majoriteten, något ledde till viss ändring och så hade majoriteten själv förslag till ändringar i sista sekund. Det blev lite rörigt och vårt förstahandsyrkande från oppositionen var återremiss, just för att reda ut alla ändringar och få två tydliga förslag att ställa mot varandra. Det föll. Så till slut röstade vi och majoriteten M+C+L+KD vann naturligtvis med stöd av SD. MP hade ingen representant där. Under processen fram till denna dag har vägledningen, som är till för handläggare av LSS, blivit klart bättre och några gigantiska skillnader mellan förslagen är det inte, men det finns skillnader. Exempelvis ville vi tydligt skriva in att syftet med daglig verksamhet utesluter centralisering och sammanslagningar av verksamheter. Det ansåg ordföranden (M) vara ”politiskt” – som om inte LSS är politisk från början till slut.

I övrigt beslutades om ny upphandling av vårdboendet Källreda som drivs av Nytida. Här ville vi i oppositionen att även den egna förvaltningen ska få lägga anbud. Avslogs. Borde inte vara något bekymmer för något parti – om inte målet är att det ska drivas privat oavsett kvalité och kostnader.

V-motionen om tillitsstyrd hemtjänst/vård avslogs. Det anses från majoriteten att det som ska göras på det området är gjort. Allt medan vårdpersonal kämpar med minutstyrningen och sjukskrivning bland dem fortsätter vara hög. Rekryteringen är svår. För få utbildar sig. Etc. Men denna motion kommer till fullmäktige. Så småningom. Nyss kom mail att regionfullmäktige 8 april är inställt. På tisdag 24/3 kommer ett kort kommunfullmäktige att hållas med begränsat antal ledamöter, 35 tror jag, istället för 61 förtroendevalda.  En punkt på den korta dagordningen är ”möten på distans”, hur det ska kunna gå till att upprätthålla demokratin utan att ha fysiska möten. Inte enkelt men kan bli helt nödvändigt beroende på utvecklingen av virussmittan.

Har skrivit då och då denna ”vinter” om bristen på fåglar. Tröttnade häromdagen, tog in alla fågelmatare, tömde och diskade, satte undan. Tittar ut. En rödhake i buskarna! Så fin.

Earth Week är inställd. Vecka 13 skulle den ägt rum i Växjö kommun med seminarier och event hela veckan om klimat och miljö och avslutning med parad lördagen under själva Earth hour på kvällen. Inför veckan hade jag planerat att skriva en artikel om Trafikplats Fagrabäck, den enfiliga rondellen som ska bli tre rondeller och förbifart för några hundra miljoner. Ett gigantiskt betongbygge som ska öka biltrafiken. Som sagt, det hade jag tänkt och kanske gör jag det. Men idag har andra gjort det, några framsynta medborgare har en mycket bra artikel i Smålandsposten med rubriken Stoppa trafikplatsen vid Fagrabäck. Tack, jättebra! Det går att stoppa. Det går att tänka om. Behövs bara mod och kurage.

Carin Högstedt

20200319

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se