17. mar, 2020

Riskgrupp, husarrest, hur länge? Glöm min dag-det gör jag! Allt inställt.

-          Mamma, vi kan handla åt dig, sa dottern och svärsonen. Va? Tänkte och jag och småskrattade i telefonen. Så hörde jag det på radion; Alla över 70 ska hålla sig hemma. Inte gå och handla i butiker. Till exempel. Men en får gå ut med hunden, om en håller sig på avstånd från närkontakt med folk. Nu har jag tur om än ingen hund: bor nära naturen och skogen.

I mailkorgen rasslar det in om inställda och uppskjutna årsmöten, föreläsningar. Nästan allt i kalendern den närmsta tiden, alla besök i Omsorgsnämndens verksamheter, flera årsmöten, teatern Älskade Araby, heldag om pornografi och prostitution där jag skulle sitta i panel… allt inställt på grund av smittrisk. Märklig känsla. Följer rekommendationer så långt möjligt.

-Ja, jag tillhör riskgruppen äldre. Och inom kort läggs ytterligare ett år till raden. Till den som eventuellt tänkt gratulera på annat sätt än ett digitalt grattis – glöm det! Inget att fira för det första och för det andra så helt onödigt att riskera någon som helst virussmitta plus att jag inte kommer att vara hemma (husarrest på annat håll). Tack för respekt!

Har ägnat förmiddagen åt skrivarbete, åt att avboka bokade lokaler för det som inte blir av, annonsmanus, anmälning till Växjö Pride 9/5, bokning av lokal för filosofen Jonna Bornemark, som kommer till Växjö 4 juni, kl 18.00, förhoppningsvis Sigfridssalen, Vattentorget 1. Notera denna föreläsning om New Public Management! Vi vet ju inte hur virusläget är 4 juni, men vi hoppas att det blir av och arbetar utifrån det tills vidare.

Läsvärt idag: Dagens ETC ”Svenska politiker borde skämmas”, Kevin Andersson om misslyckandet med koldioxidbudgeten och klimatmålen i Sverige. Och i SvD Debatt av John Lapidus om ”Regioner begår brott när vissa patienter går före”. Handlar alltså om hur försäkringskunder går före i vårdköerna, en fråga som (V) hade uppe på senaste regionfullmäktige i Kronoberg. -Går vissa patienter före andra i kön? var frågan i interpellationen. – Svaret var att vi vet inte, kan inte ta reda på heller. Alla vi inblandade och ansvariga för sjukvården i regionen bör läsa det Lapidus skriver idag!

 

Som jag skrev häromdagen; om något ska bunkras inför ofrivilligt hemmasittande, så är det böcker. Jag har en hel del olästa. Börjat på Karin Smirnoffs ”Vi for upp med mor”. Ny och mycket intressant bekantskap för min del.

Carin Högstedt

20200317

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se