4. mar, 2020

Tillitsstyrd hemtjänst, daglig verksamhet igen, författarpublik o kaos, konst till salu, textfrihet

Onsdag förmiddag. Återigen plöjt igenom ärendena till omsorgsnämndens arbetsutskott i eftermiddag. Skrivelse från mig om hur Barnrättslagen hanteras inom nämnden/förvaltningen. Den gäller från 1 januari i år och det är alltså Barnkonventionen som blivit lagstiftning i Sverige. Utförligt svar – men allt är inte utrett på nationell nivå och det påverkar den lokala. Rent allmänt är lagens tillämpning beroende av juridiska prejudikat. Alla har rätt att överklaga om en tycker att inte Barnrättslagen haft betydelse i beslut som rör barn.

Också remissvar på V-motion om ”tillitsstyrd hemtjänst”. Den avslås. Väntat. Kommer upp på kommunfullmäktige. Bra insändare igår (Smålandsposten) om dagligverksamhet från privatpersoner, mot hopslagning av små enheter till ett par stora, en återgång till gamla tider. Bra insändare idag också på samma tema av S-politiker Julia Berg, som lugnt och sansat redogör för de olika alternativen S+V mot övriga ifråga om den dagliga verksamhetens framtid och varför det är viktigt att göra verksamheterna attraktiva för gruppen människor (I Växjö kommun ca 300 i dagsläget) som det berör.

Nu plockas konsten i nuvarande kommunhus ner. Den ska inte in i nya kontorshuset. Finns ju inga väggar att hänga på? – eller i alla fall färre – utan säljas eller ställas ut någon annanstans, till en början i Konsthallen. Vilken tur att den är kvar! Kan inte låta bli att tänka när maken L och jag motionerade till Växjö kommun om att sälja viss gammal konst i kommunens ägo för att finansiera inköp av ny konst av levande lokala konstnärer. Det är ett antal år sedan. Det blev ett ramaskri! Sälja konst!? Nej, det gick inte för sig oavsett motiv och det faktum att kontot för inköp av konst i budgetarna glatt prutades på. Men Landstinget Kronoberg tog till sig ide´n och genomförde en försäljning av en del av innehavet. Ja, så minns jag det hela. Vi tog också intryck av ett besök i en liten stad någonstans i Pyrenéerna som varje år genomförde en tävling en dag utomhus, där vem som ville kunde sätta sig vid staffliet och måla/rita. Vi ville och motionerade om att göra liknande i Växjö. Men då var det fult att tävla i konst fick vi höra. Tiderna ändras!

Mer kultur. Var på föreläsningen av Anna-Karin Palm om Selma Lagerlöf igår kväll, arrangerat av Bibliotekets vänner. Vi skulle ha fler stolar framsatta och två köer, en för betalande och en för medlemmar. Tendenser har varit att fler kommer än som får plats. Nu skulle vi försöka få ordning på anstormningen av publik. Jag var - tack och lov - inte en av dem som anmält mig att vara biljettförsäljare eller dörrvakt. Det blev kaos! Många, många fick vända om. -Jag känner mig som rockstjärna, sa Palm. Några platser var reserverade för styrelsen. Jag kände mig som tjuv, när jag förstod att jag kunde sätta mig och delta. Underbart att så många kommer och är intresserade! Vilket fantastiskt problem vi har. Vi måste ha en större lokal. Nästa gång kommer Göran Greider. Då ska jag stå i kassan, inte bara jag, men det håller inte med den lokalen. På sikt kanske det går att bygga ut??? Klart att vi ska tillvarata det stora intresset – det finns större lokaler men de kostar för mycket för en ideell förening som inte har annat än medlemsavgifter att leva på i stadig inkomst. OBS! Föreläsningen var helt suverän.

Nyhet i Smålandsposten idag: Granskning av texter som ungdomar skriver till sin musik på den kommunala Bergendahlska Gården… Sex ungdomar har portats. Vem är domare? Fortsättning följer. Jag trodde vi skulle inkludera och vid behov ha dialog om värderingar etc. Nu ska det tydligen exkluderas – precis som ungdomar utestängs från sommarjobb på grund av krav. Tror det är helt fel väg att hindra ungdomar att skriva t ex sexistiska texter. Det blir inte mindre sexism i världen för att de puttas ut från en gemenskap; det kan däremot bli mer.

Carin Högstedt

20200304

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se