13. feb, 2020

Barnkonventionen, barnrätt, solkraft, gräsänder, partiledarval, poesi o musik, partikongress

Oj, vilken mättad dag! Heldag om Barnkonventionen som lag. Länsstyrelsen bjöd in. Jag hade missat att den här dagen var för tjänstepersoner och att det senare blir en dag för förtroendevalda. Det var dock absolut inget negativt. Tvärtom, mycket givande att sitta vid ”omsorgsbordet” och lyssna på handläggares tyckanden och tänkanden. När Susanne Swärd, barnrättsstrateg inom Region Kronoberg, talat och förklarat, inspirerat och drivit oss genom de viktigaste artiklarna i Barnkonventionen och dess konsekvenser för olika förvaltningar, nämnder och styrelser, så kroknade vi, tillfälligt i alla fall.  Det är mycket och det kommer att ta tid att få struktur. I Norge, som gjort Barnkonventionen till lag 2003, tror jag, tog det fem år att hitta…jag hittar inget bättre ord än strukturen. Det ska bli naturligt att barnrättsperspektivet är med i alla beslut. Och vad är barnens bästa i alla situationer? Mycket bra utbildning!

Blev hämtad vid utbildningslokalen av dotter, som skulle hem från jobbet. Vi tog en testund vid köksbordet. Tittade på utbudet på auktionen i Braås på lördag. Hade vi inte fäst oss vid samma blomsterbord, för utomhusbruk? Jomenvisst! Vi åker till visningen i morgon och tittar på sakerna live.  Så får vi avgöra vem av oss som ska försöka köpa. Om någon. Beror på skicket.

Det är årsmötestider. I måndags V Växjö, som höll sitt på Tallgården i Araby. Långt möte med många förslag till motioner till kongressen i maj. Vi biföll 8 av 10. De handlar om starkare skrivningar i förslag till parti- och strategiprogram vad gäller bl a inkludering av personer med funktionsvariationer, mot porr och prostitution, om könsmaktsordningen. Mycket diskussion, livlig diskussion med många av de närvarande som deltog. Jag invaldes ytterligare ett år till styrelsen som sekreterare.

Tisdag årsmöte med Bibliotekets Vänner plus en för mig ovanlig föreställning, där poeten Blake och poeten Tranströmer med 250 år emellan, träffas och samtalar om livet, poesin, musiken, naturen. Mycket sång och musik i föreställningen. Intressant! Inget jag hade valt att delta i om jag inte hade varit en Bibliotekets Vän. En effekt av att vara föreningsaktiv: En lär sig nytt och lär sig uppskatta nytt hela tiden.  

Onsdags kväll, igår, distriktsstyrelsemöte. Gick snabbt. Vi väntade på besked från Tamara Spiric – att hon vill bli partiledare. Det kom inte så länge vi var samlade och punkten eventuell nominering av partiledare sköts på framtiden. Nu vet vi att Tamara tackat nej och vi inväntar nya kandidater som anmäler intresse! Ser fram mot en turné med flera kandidater, likt när Jonas valdes. Men det verkar lite trögt. Skulle det gå lättare om vi bestämmer oss för delat ledarskap? -Jag tror det. Men det känns inte som om det går att driva igenom det den här gången. Det var nära ögat förra gången vi valde ordförande. Fyra röster från på kongressen. Svalare intresse nu, bedömer jag och kan beklaga.

Ikväll faktiskt hemma. 7.15 i morgon bitti till frukostmöte med HSB om energifrågor. På Toftastrand, nästgårds, cykeltur. Hoppas få höra hur vi kan gå vidare med solkraft i föreningen.

Ett 30-tal gräsänder kajkar runt i sjön här utanför, dag efter dag. Matat dem med överblivet bröd. De flesta vågar närma sig stranden och mig. Annars ont om fåglar runt knuten. Vintergäck blommar, tulpanlökar på väg upp. Längtar efter den riktiga våren, värme och sol.

Carin Högstedt

20200213

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se