4. dec, 2019

Äldreomsorg på dagordningen, fortsatt intraprenad Sörgården, återremiss var ordet, islossning

Hemma och klockan är inte mer än 18.00. Kunde ha blivit rekordlångt omsorgsnämndsmöte, men de tre mest brännande ärendena sköts upp till sammanträdet i februari! Så ärende 2 på dagordningen ”Översyn av verksamhetsområde omsorg funktionsnedsättning samt inriktningsbeslut gällande verkställighet av insatser” är inte avgjort utan kommer att göra en ny vända i förvaltningen och komma tillbaka i februari. Ärende 3, ”Revidering av omsorgsnämndens vägledning för biståndsbedömning enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade” samma sak; tillbaka och kommer upp i februari. Ärende 4, ”Föreningsbidrag och verksamhetsstöd inom omsorgsnämndens verksamhetsområde” likaså. Bakom dessa rubriker finns många människors behov av och tillgång till stöd och hjälp, sysselsättning, fritid, boende och socialt liv, Det är mycket viktiga beslut.  Inte enkla. Inte lätta att beskriva. Att majoriteten väljer att återremittera tyder på att något gnager i förslagen, i ett eller annat parti eller – alla?  Vi diskuterade i ett bra tonläge och ärende 2 och 3 i alla fall kommer upp i hela nämnden om två veckor för information och diskussion, inte beslut. Jag vill gärna påminna om att allmänheten har närvarorätt på nämndsmöten och yttranderätt under en halvtimme vid starten. Tyvärr sällan någon använder detta forum för information och insyn i hur nämnden ser ut och fungerar.

Jag tror inte att oppositionen och majoriteten kommer att bli överens i de tre ärendena, men vi kan i alla fall lyssna på varandras argument.

Ett bra beslut idag – Sörgården får behålla sin intraprenad! Det betyder att personalen har viss egenmakt över sin arbetsplats. Bra!

Tog upp frågan – som aktualiserades på debatten om äldreomsorgen i måndags – om vart en som vanlig människa och t ex anhörig ska vända sig med klagomål på ett boende eller  hemtjänsten. Finns broschyrer och de delades ut på mötet. Men uppenbarligen så vet inte allmänheten om detta, enligt vittnesbörd under debatten. Eller vet de men de får ingen återkoppling. Får nu veta att majoriteten håller på med en skrivelse till nämnden om det som jag är ute efter: Tydlig information i alla media och kanaler vart en vänder sig. Lite konstigt att sitta vid makten i jag vet inte hur många år och behöva skriva till sig själv. Men OK. Om det behövs för en sådan sak, så är det väl så.

Kom äntligen iväg till gymmet idag. Var där igår. Då fick jag inte upp bakluckan på bilen. Hade frusit fast. Där hade jag skor och diverse som behövs. Nu milt igen, tack och lov. Lite snö är vackert men isen och halkan livsfarliga. Vet att på en halv sekund kan livet bli helt annorlunda. Lårbensbrott och fan och hans moster vid min ålder – ja, livsfarligt.

Försöker komma ifatt mig själv och mina åtaganden och måsten. Går inte så bra. Skulle varit på föreläsning på biblioteket ikväll, men kände att 4,5 timmars intensiv omsorgsnämnd, ja intensivt lyssnande , tänkande, talande, satte punkt för dagens aktiviteter. TACK till alla som peppar mig via mail, brev, kort, tel, facebook och samtal på COOP eller var som helst! Ni gör att jag orkar mer och skärper mig och mina kunskaper.

Carin Högstedt

20191204

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se