27. nov, 2019

Fackeltåg mot våld, bussar o pensionärer, funkispolitik, hårt arbete

Bra uppslutning i fackeltåget mot våld i nära relationer i måndags! Familjefrid Kronoberg var arrangörer. Någon sa att vi har genomfört sådana här fackeltåg genom stan varje år sedan 2012. Säkert så. Vi har också alltsedan hedenhös marscherat på Internationella Kvinnodagen för samma mål – ett samhälle utan våld. Tyvärr – målet är konstant rätt långt borta. Men vi fortsätter berätta om hur livet ter sig för många utsatta. Och numera finns det hjälp och skydd att få tack vare kvinnojourrörelsen.

Mycket intressant artikel i Dagens ETC 22/11. En ekonom har granskat Uppsala kommuns utbildningssatsningar. Politiker säger att de satsar men när denne ekonom granskar så är det i själva verket en minskning av resurserna. Uppsala växer, lärarnas löner ökar och de nya miljoner som ”satsas” är i realiteten uppätna av växande kostnader. Med statistik kan vad som helst bevisas, men jag har själv tänkt tanken: Vart tar pengarna vägen? Även Växjö kommun har lagt stora nya belopp till skolan i budgetar. Samtidigt verkar det alltid saknas pengar. Arbetsmiljö, barngruppernas storlek, arbetsbelastning, barns oro, stress… Vad krävs egentligen för en reell förbättring?

Hemma efter heldag med Region Kronobergs fullmäktige, det första för min del. Kunde sitta på ersättarbänken och lyssna i ja, vad blir det? Åtta timmar inklusive lunch och fikaraster. God stämning, tycker jag. En hel del voteringar och ingen oväntad utgång. De borgerliga fick igenom alla sina förslag och hade stöd av SD i samtliga. Det kommer att krävas ett mirakel mer eller mindre, känns det som, för att åstadkomma en progressiv majoritet. Men mirakel händer inte. Hårt arbete gäller.

Bästa delen under dagen var nog bussdebatten, skulle biljetterna kunna bli billigare för pensionärer? Ja, sa Eva-Britt (V) och radade upp info om hur andra regioner har gjort just detta, sänkt eller tagit bort avgifter för pensionärer. Ja, sa Henrietta (S) och visade på skärmen vad (M) sa i sin valpropaganda inför val 2018: ”Vi lovar billigare bussresor för alla”. Toppen! Men 36 röstade för att inte rubba biljettpriset (uppåt går nog bra), 24 ville genomföra en reform till förmån för klimat och mot äldres isolering och ensamhet.

Igår ett långlångt möte med Omsorgsnämnden. Mycket information om sådant som är på väg att tas beslut om. Nu är det omsorg funktionsnedsättning som är under luppen för ”anpassning” till för lite pengar i budgeten. På decembermötet lär en del komma upp på dagordningen. Vi antog också en internbudget, som det heter. Det betyder att vi fördelade och prioriterade inom de ramar som bestämdes i juni i kommunfullmäktige. S+V höll ihop och lade fram förslag, voterade, förlorade och reserverade oss. Ska lägga ut V-reservationen på nätet. Där framgår några av våra förslag och också vad vi sa nej till. Drygt fem innehållsrika timmar.

Lite mosig efter dessa dagar och ligger efter med mail och annat. Inte fått upp någon ljusslinga utomhus ännu. Nåväl. Det är en dag i morgon också.

Carin Högstedt

20191127

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se