25. sep, 2019

Svartvit katt, Rhodos gamla stad, förintelsen, sol o värme, god mat, busstur

På sjätte dagens efter middag kom de första molnen… Det blev skugga i en halvtimme ungefär. Riktigt skönt. Och nu sjunde dagens morgon är det lite moln, lite blå himmel. Sista hela dagen i Ixia. Vilken vecka!

I förrgår kväll tog vi (med visst besvär) lokalbussen till Rhodos stad och gick runt i den fantastiska gamla staden, som finns mycket att läsa om på t ex Wikipedia. Mäktigt! Vackert. Knökafullt med butiker och restauranger. Här ska många invånare försörja sig på turistströmmen under ett halvår.

Hade ingen aning om att Rhodos varit bebodd av en stor grupp judar. 1944 dödades 1500 på en dag av nazisterna. Förintelsen borde vara högst påtaglig här även om tiden har gått. Namnen på alla dödade den dagen finns på en lista. Synagogan Kahal Shalom finns kvar i gamla stan.  Rhodos är stort som Öland med 43 städer/byar (kommuner tolkar jag det som).

Information om lokalbussar, hållplatser etc kunde vara bättre. Genom att fråga oss fram hittade vi rätt hållplats. Vi hade flera timmars vandring i gamla stan. Skulle så tillbaka via ett matställe vi sett. Gick vilse i mörkret. Bad Anna-Lena i receptionen på stort hotell hjälpa oss få en taxi. Inga problem. Hon var svenska för övrigt. Kom hem smidigt och åt på Mr Greek, som vi läst skulle vara bra. Mycket riktigt – och framför allt en upplevelse med en karismatisk ägare som gör allt springande. Blev orolig för hans hälsa men förstod sedan att det var en del i konceptet.

Nu helt blå himmel igen och en lugn sista dag. Hemma är det omsorgsnämndsmöte idag. Självfallet information och diskussion om Attendos Vikaholmsallén och bristerna i vård och omsorg där. Stoppa placeringen av vårdtagare där!

Svartvita katten som är så lik vår Sally (död sedan ett år) sitter utanför balkongen och tittar på mig. Ser ut att vara Sally. Av alla katter här har just denna och jag fått kontakt. Ja, vem vet.

Strax till poolen. Återkommer förhoppningsvis i morgon kväll hemifrån Sandsbro.

Carin Högstedt

20190925

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se