2. jul, 2019

Konst o poesi, Bergveckan, Almedalen, kollektivtrafik, grönfink, I oxögat, glasriket

Väldigt trevligt besök i Gynkelstorp (mellan Tolg och Berg) och Galleri Garaget i lördags. Konstutställning med musik- och poesiunderhållning. Dan Andersson! En av de författare jag förälskade mig i som ung. I övrigt var Bergveckan denna varma eftermiddag oerhört välbesökt. Det var trångt, mängder med besökare. Förklaringen var ett mopedrally, som uppenbarligen är populärt. Rekorddeltagande av mopedister har jag förstått och troligen även publikmässigt. Jag gjorde några få nerslag i utbudet, men åker dit en gång till i veckan, när det är lugnare.

Från + 30 grader till 15 på ett dygn - det svänger i vädret. Inget bad på två dagar. Noterat en grönfink i kolonin pilfinkar, som uppehåller sig i mina buskar.  Tycker också om solroskärnor. Vacker grönskimrande fågel.

Hör en minidebatt från Almedalen i radion mellan en Elin (V) och en Emma (MP). Det är Vänsterpartiets dag och vi har lanserat ett förslag till utvecklad kollektivtrafik. Sex miljarder på tre år till regionerna för att de ska använda pengarna till det de anser bäst gynnar folket och klimatet: Sänkta avgifter, nya bussar, nya tåglinjer, tätare trafik, kollektivtrafik på landsbygden… Var behövs nya resurser mest? Att låta regionernas trafiknämnder avgöra vad som är mest relevant i respektive region/landsting – bra – sympatiskt! Behoven varierar ju! Men Emma är inte nöjd. - Inte bra att satsa på gratis, säger hon. Fast Elin gång på gång säger att regionerna ska förfoga över användningen. Det kan bli sänkta avgifter och/eller fler bussturer. Trist att lyssna på, när ena parten inte vill lyssna på den andra. Så uppfattade i alla fall jag det hela.

Ikväll ska jag följa sändningarna från Almedalen. Verkar vara dåligt väder där. Här är också innesittarväder. Läser Ida Andersens ”I oxögat”, livet i glasbruksbygder på 1700-talet, en fiktion men med mycket research bakom för beskrivning av miljön, byggnader, redskap, verktyg. Återkommer när jag läst ut den.

Kom till skott igår med en motion om kombinationstjänster deltidsbrandmän och undersköterskor. Radio Kronoberg intresserade. Gör inslag i veckan.

Mycket bra artikel i Smålandsposten idag 2/7 av en språklärare, som ifrågasätter Växjö kommuns krav på sommarskola istället för sommarjobb. Insiktsfullt, resonerande, granskande. Läsvärt.

Carin Högstedt

20190702

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se