12. jun, 2019

Första budgetförslaget - men inte det sista, 17 timmar debatt, trötttrött

Hemma efter 17 timmars fullmäktigemöte i två dagar. 11 timmar idag. Möts av uttråkad katt och förödelse på altanen. Tydligen starka vindar som har vält saker och blomkrukor. Slagit sönder lite men inte så allvarligt. Väcktes kl fem idag på morgonen av häftigt regn och åskväder. Ser att det blivit drygt 10 mm i regnmätaren.

Är alldeles för trött för att kunna skriva om allt som sagts och inte sagts dessa dagar. Det är en anspänning och ett evigt lyssnande. Jag för anteckningar hela tiden av det som sägs för att ha som underlag till (V)äxjös Kommunnytt som ska skrivas och redigeras i morgon. Dessutom skriver jag ner mina inlägg under tiden, som stolpar.

Utgången är given. Ingen kan övertala någon annan att byta sida och eftersom de tre budgetförslagen ställs i sin helhet mot varandra finns inget utrymme för ändringar ens i ett kommatecken. Tråkigt till max. Hoppas på en ändring i upplägg från presidiets sida. Det var  roligare förr när vi gick från konto till konto och utgången av voteringarna inte var given på förhand. Vi ska inte tillbaka dit, men kan inte hålla på att diskutera timme ut och in utan möjlighet att förändra ställningstaganden. De tre budgetförslagen var dels den styrande majoritetens (M+C+L+KD+MP) och dels S+V.s budgetförslag och för första gången på alla år de funnits i fullmäktige hade även SD ett eget förslag.

Jag är jättenöjd med vår V-gruppens agerande. Fyra av oss fem är helt nya och har gjort sitt första budgetförslag – men inte det sista!

Som sagt: Väldigt trött men behagligt ändå. Har inte hunnit skriva blogg på flera dagar, men snart ljusnar det. På alla sätt hoppas jag. Det gäller för alla medborgare att tänka efter nästa gång de går till val; Vilka partier flyttade konsthallen till i nuläget obestämd plats? Vilka partier privatiserade tekniska nämndens verksamheter? Vilka partier förflyttade vårdtagare från äldreboendet Evelid och varför? Det är ju så att så många har röstat på de styrande partierna att de kan fortsätta sitt i mångt och mycket ideologiska sparandet och privatiserandet. Det är i valbåset vart fjärde år som det sker. Ibland undrar jag om folk inser konsekvenserna av sitt röstande.

Återkommer och förhoppningsvis oftare efter den här veckan.

Carin Högstedt

20190612

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se