30. maj, 2019

Till havs, lavendel, olivolja, P-avgifter, ö-liv, 428 kommuner

Hemma på hotellet efter lång dag på Adriatiska havet och besök på de två öarna Hvar och Brac’. Blandat väder. Tittat runt i de små städerna vi kommit till. Pittoreskt, snyggt och prydligt, trevliga människor. Kroatien har 428 kommuner, många fler än Sverige, på 4-5 milj människor. Podgora, där vi bor, har 3 000 invånare och är en egen kommun. Skulle tro att självstyret är starkt begränsat jämfört med Sverige och att makt och inflytande istället ligger i regionerna, som är 21. Jag tänker på beskattningsrätt t ex. Det kommunala självstyret i Sverige (och Skandinavien) är unikt i Europa.

Hvar är ön som också kallas den lila ön. Där odlas och växer lavendel i sådan mängd att den kallas ”the purple island”. Den används bl a som ingrediens i olivolja, vilken är en viktig produkt här i Dalmatien, som regionen heter. I morgon hemåt men först rätt sent på eftermiddagen. Hotellet väldigt bra, ja, överdådigt vad gäller frukost som har allt inklusive glas med bubbel med jordgubbe i!

Ser att de blågröna i Växjö kommun ska öka inkomsterna med 15 milj kr på parkeringsavgifter i Växjö stad. Motsägelsefullt. Å ena sidan ska folk helst inte ta bilen, å andra sidan gärna göra det och betala ännu mer för att parkera. Fördelningspolitik saknas; de som inte har annat val än bil – t ex för att de bor på landsbygden – kan inte värja sig. Besöken i centrum och butikerna där blir ännu färre. Tror jag.

Fin vecka, trots regn mer eller mindre, alla dagar utom en.

Carin Högstedt

20190530

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se