26. maj, 2019

Podgora, pass, identitet, EP-val, pinjer, oväder, pocket, rösta vänster!

Söndag lunch i Podgora, Kroatien. Sitter inne på hotellet och skriver för vi, mellandotter och jag, har balkong med fantastisk utsikt men utan tak. Det småregnar. Bara början på ett väldigt oväder och regnande enligt väderprognosen – hela veckan. Ja, sånt är livet. Vi kom bortåt midnatt fredags kväll. Gårdagen ljuvlig från morgon till kväll. Badade, solade, slappade, sov, läste. Idag molnigt. Vi tog två timmars promenad utmed stranden genom nästa by (utan namn?) och tills det var stopp för promenerande. Några regndroppar på hemvägen.

Lite dramatik innan vi åkte hemifrån. Blev av med min plånbok med visakort, körkort, kontanter med mera. Lyckades identifiera tid och ungefärlig plats men först dagen efter, då jag plötsligt inte hittade plånboken. Spärra konto, anmäla till tranportstyrelsen, polisanmälan och till banken för att få ett engångskort och kunna få ut en summa pengar att leva av tills jag är hemma igen och fått nytt bankkort.  Svettigt. Konstaterade till slut att jag ändå hade tur; Passet inte i plånboken och heller inte de pengar jag växlat för Kroatien, som har en alldeles egen valuta.  Kunde varit värre alltså. Passet var en förutsättning för att kunna få ut ett engångsbankkort. Väldigt formalistiskt.

Nåväl. Nu är vi här i den lilla byn Podgora. Så himla trevligt och mysigt. Stranden och havet utanför, palmer, pinjer, svalor, som har bon i taken på balkongerna (alla rum inte utan tak). Vi planerade en utflykt med regionalbuss, men det gick inte. Här helgas söndagarna och inte mycket är öppet eller tillgängligt. Så vi tar det väldigt lugnt i väntan på det utlovade stora ovädret. Har ca 10 pocketböcker med oss plus tävlingskortlek i svenska språket. Blev lite orolig när vi igår skulle hämta ut passen från receptionen. De kunde inte hitta mitt! Tänkte att nu finns jag inte, kan inte identifiera mig. Lämnade de stackars receptionisterna som vände ut och in på kartonger med pass. Gick ut på byn och rekognoserade var det finns livsmedel. Tittade på olika monument (finns gott om). Å god middag i strandkanten. När vi kom tillbaka hade de hittat mitt pass. Var lagt på fel rumsnummer.

Valdag hemma och i andra EU-länder. Ska självfallet följa valvakan ikväll. Kommer (V) i Sverige att ha en eller två ledamöter i parlamentet? Utgången inte given, men du som ännu inte röstat – lägg gärna din röst på (V) och de båda toppkvinnorna Malin och Ana, för klimat/miljö och genomförande av Parisavtalet, för arbetsrätt, social rättvisa och antirasism. Jag är rädd för en högerskräll, som slår mot allt vad jämlikhet och jämställdhet strävar till och för. Inte för sent att använda sin rösträtt för en mer progressiv politik inom EU. Vad man än tycker om unionen – inget blir bättre av att inte använda sin rösträtt och helst åt ett vänsterhåll.

Carin Högstedt

20190526

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se