23. maj, 2019

Sommarkänning, 50 milj plus eller minus, simhallsförslag, Wilhelmshill, solceller, Evelid

Så blev det sommarkänning! Varmt, göken gol från sitt vanliga håll bortöver sjön. Fisktärnan här, frukost ute, pilfinkarna är ännu fler, sett 12 samtidigt, och äter gärna solrosfröna som inte är för fåglar utan människor. Fågelfrön slut på COOP. Nässelfjäril synts.

Slutspurt i EP-valet. Ett eller två mandat för Vänsterpartiet? Vi gör vad vi kan genom att stå på Storgatan i Växjö varje dag som vi kan mobilisera partikamrater. Denna maj verkar mer fullspikad än vanligt – eller är det som vanligt fast en glömmer mellan varven. Många vi träffar av folk på stan har redan röstat. Själv kommer jag att följa valresultatet från Kroatien, dit jag och en av döttrarna åker i morgon kväll. Inga måsten mer än vila, läsa, bada och besöka Dubrovnik, som jag aldrig varit i - trots en önskan sedan barnsben.

Mycket möten i denna vecka; första mötet med styrelsen i min bostadsrättsförening, (V) Växjös styrelse, kommunfullmäktige 5,5 timmar, omsorgsnämndens arbetsutskott 3,5 timmar. Kommunfullmäktige avslutades 19.30 fast ett antal motioner inte var behandlade. Kommer då först på nästa fullmäktige, som är två dagar och ska fastställa en budget. Första gången på många herrans år som jag inte är huvudansvarig för vårt budgetarbete. Visserligen roligt – lite som att lägga patiens, ska gå ut på slutet – men tidsödande. Det är våra kamrater i kommunstyrelsen och politisk sekreterare som sliter med budgeten. Ambitionen är att komma överens med (S ) om ett alternativ till de styrande majoritetens. En sak är jag säker på efter gårdagens omsorgsutskott: Vård och omsorg behöver rejält tillskott av resurser. Säger det igen: Med de 50 milj kr mer som (V)s budget för 2019 innehöll hade den ekonomiska situationen för omsorgen varit dräglig och inte 50 milj minus, som prognosen visar för helår.

Fullmäktige var livligt. Ingen risk att nicka till där. Det var främst medborgares förtjänst. Många medborgarförslag, varav tre om nya simhallens placering och förslagsställarna var med på mötet och pläderade för sina idéer och placeringen vid nuvarande plats vid Växjösjön. Vackert, osedvanligt bra läge för icke bilburna, möjligt att äntligen bygga till med kallbadhus. Fördelarna är många. Medborgarnas inställning var inget att ta fel på. Alla fick samma svar: Utredning pågår och olika alternativ till placering och utformning hanteras i den.

Också medborgare med förslag till mer användning av solenergi var på plats och talade och visade bilder på hur byggnader kan förses med solceller. Kunnigt och intressant. S+V ville svara mer positivt än den blå-gröna. Inte bara kommunala byggnader utan även privata byggare ska bidra till solenergi. Kan lösas genom krav vid markförsäljning, tror vi, om viljan finns.

Allmänhetens frågestund – två anhöriga till boende på Evelids äldreboende ställde frågor om processen när boende flyttades från sina lägenheter, om sveket när löftet att inte behöva flytta blev tvångsflytt, om sjukskrivna personal och brist på information till boende och anhöriga.  Omsorgsnämndens ordförande (M) svek sitt löfte för att den ekonomiska situationen förändrades, sa han och skulle göra likadant idag, trots all kritik. Möjligen skulle informationen till de berörda kunnat göras bättre.

Omsorgsutskottet igår tog beslut att ”titta över Wilhelmshill en gång till”. Ärendet om att säga upp pensionärernas sommarparadis togs bort från dagordningen. Det faktum att pensionärerna sköter om både den stora villan och marken runt omkring ska värderas. Jag ser detta som en seger för förnuftet – åtminstone tills vidare.

Hinner inte skriva mer nu.

Carin Högstedt

20190523

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se