17. apr, 2019

Annorlunda stadsvandring med Åskar, citronfjärilar, kompost, besök på Snälltåget, LSS

Citronfjärilarna är ute och flyger! Vilken dag! Äntligen har den iskalla vinden lagt sig. Behövs inte mössa och handskar. Prognosen säger att det fortsätter hela påsken. Idag första frukosten ute. Sedan tog jag itu med projekt kompost. Vi har haft en kallkompost för trädgårdsavfall i 30 år. Den var maken L.s skötebarn, men det är nog minst fem år sedan den grävdes ur underifrån och blev jordförbättring i planteringarna. Maken L.s sjukdom gjorde att han inte fick anstränga sig fysiskt. Idag startade jag utgrävningen. Sex hinkar med jordförbättring hittills. Fortsätter i morgon. Ska försöka sköta den med vatten etc så att maskarna frodas. Storlommarna ropat ofta idag.

I eftermiddag på besök hos LSS-boendet Snälltåget. Omsorgsförvaltningen arrangörer och vi var många från omsorgsnämnden som kom. Besöken är till för de förtroendevalda som ska få en bild av olika verksamheter inom omsorgen. Här bor 10 psykiskt funktionsnedsatta och det är både boende och daglig verksamhet. Vi fick utmärkt information av personal i denna  Attendoägda  verksamhet. Vi satt faktiskt ute i solen och drack kaffe och hade dialog. Så underbart kvicktänkt att duka ute denna dag! Under samtalet dök frågan upp varför daglig verksamhet ska upphöra vid 65 års ålder. Somliga tycker ju att vi ska jobba till 75… Hur som helst så borde gränsen höjas till åtminstone 70 – eller varför inte så länge individen vill och kan delta? En annan sak jag tar med mig till politiken från dagens besök är att vi skulle kunna utveckla – och även förbilliga – t ex kompetensutveckling om kommunens gruppboenden och de privata båda hade tillgång till samma seminarier och kurser. Det är en sak att partierna politiskt är totalt oense om privatiseringar och vinster i välfärden, men nu finns båda och de som är beroende av LSS och/eller daglig verksamhet bryr sig sällan om vem som äger; de vill ha och ska ha en bra verksamhet som ger varje individ möjlighet att utvecklas på sina villkor. Bra om personal från båda håll träffas och får del av nyheter och kompetensutveckling. Onödigt med parallella spår.

Igår heldag med barnbarnen. Blev en busstur med nr 8 till Samarkand och jag uträttade några ärenden och så blev det presenter till barnen. I måndags hade farmor hand om dem och gjorde också en resa med buss nr 8 och det blev presenter då också, vad jag förstår.  Jaja. De är oemotståndliga!

I måndags besökte jag ”Bo, leva, verka” – seminarier och utställning på tema funktionsnedsättningar. Träffade många bekanta och lyssnade på ett par seminarier om ”verka”, det vill säga få arbete som funktionsnedsatt. Bra initiativ av Växjö kommun med flera!

I måndags kväll dags för (V) Växjös kommunala grupp och en annorlunda stadsvandring med Åskar Lilja, konstnär bosatt i Växjö. Efter nästan 2,5 timmars guidning var vi visserligen nerkylda men också nöjda, glada och tacksamma för vad vi fått vara med om. Kan bara rekommenderas! Åskar lyfter platser och miljöer han tycker är extra fula och extra fina – alla i centrala Växjö. Lärorikt! Tänk att jag/vi kan passera vissa saker hundratals gånger utan att notera det! Åskar har uppenbarligen ett särskilt sinne för att iaktta – kanske barnasinnet? Växjö vill bli utsedd till Årets stadskärna 2020 (eller 2021-2?). Det finns lite att göra innan dess! Enkla saker. Till skillnad från ett allt dyrare nytt kommunhus. Från 713 miljoner till 778, enligt rapport från revisionsbyrå.

Påsken kommer att gå i familjens tecken. Flera födelsedagar ska firas. Påskafton ska jag bjuda de närmaste på buffé och nya trädgårdsmöbeln ska invigas. Blir bra med lite ledigt inför nästa vecka med fullmäktige, omsorgsnämnd och Noaks Ark i Stockholm fredag-lördag.

Ha det gott!

Carin Högstedt

20190417

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959