11. apr, 2019

Simhallen, engagemang, Evelid, Djäknen 4, dåliga beslut inte olagliga

Efter tre dagar fyllda med möten och arbete var det skönt att idag ha ledigt – förutom protokollskrivande med mer. Tyvärr iskallt ute, trots solsken.

Igår en träff med Synskadades riksförbund Kronoberg, SRF. Vi var några från regiongruppen som hörsammat SRFs inbjudan. De ville följa upp de saker som de tagit upp i en paneldebatt före valet. Vad hade nu (V) gjort för att åtgärda det som diskuterats före valet? Föredömligt av SRF. Så gör sällan andra föreningar och då kan det bli så att inför nästa val är det samma frågor som diskuteras, val efter val. Bra samtal igår. När det gäller anställningar av personer med funktionsvariationer så har (V) motionerat om det. Beträffande färdtjänst och sjukresor har vi träffat ledningen för Serviceresor. Intrycket var att de gör en hel del för att bättra bland annat bemötandet av färdtjänstresenärer. Vi pratade ingående om att alla chaufförer inte har utbildningen som de borde ha och vad som kan göras åt detta.

Sedan omsorgsnämndens arbetsutskott och extrainsatt omsorgsnämnd för ett enda ärende. Gruppmöte med (S) före mötena. Överens. Vi hade tänkt lika om ärendena. Det extra nämndsmötet handlade om överklagning av beslutet att flytta hyresgäster på särskilda boendet Evelid. Anhöriga har överklagat. Med emfas och empati. Vad kan vi som inte ville flytta på de gamla göra med denna överklagning? Tyvärr, inte så mycket. Det är inte olagligt att fatta dumma och dåliga beslut! Inga juridiska kriterier kunde användas. S+V valde att reservera sig skriftligt för att förklara vår inställning till beslutet, men att det är fattat på ett sätt som inte kan klandras juridiskt. Men väl moraliskt och mänskligt!

På kvällen årsmöte med Kulturarvscentrum Kronoberg, en oas i länet för forskare och intresserade av historia, kulturhistoria, glasbrukshistoria, bilder, berättelser… 90 föreningar/organisationer är medlemmar och många lämnar väl in sina handlingar till arkivet. Jättetrevligt som vanligt. Jag har varit ombud för V Kronoberg många gånger och trivs som fisken i vattnet i sammanträdeslokalen, där vitrinskåp visar massor av vackra saker, inte minst från glasbruken. Själva årsmötesförhandlingarna gick som smort och sedan var det bilder från ”Det försvunna Växjö”. Spännande med bilder från det rivna Växjö, det Växjö som hade landsbygden inpå knuten men som växte och växte. Rev och byggde. En och annan nostalgisk tår över vackra byggnader som skoningslöst blivit till grus. Lite glädje över att jag i fullmäktige försvarat vissa av byggnadernas fortsatta liv, som den något kulturkonservativa jag är. Bland annat kvarteret Djäknen 4 med sin unika gårdsmiljö. Vi i (V) förlorade för det mesta. Jag frågade bildvisaren (oerhört kunnig) varför Växjö rev Båtsmansbacken med alla arbetarbostäderna medan motsvarigheten i Oskarshamn är kvar i högsta grad. Han förklarade det med Växjös expansion, den ständiga befolkningsutvecklingen. Den har inte funnits i Oskarshamn. Sant. Bra svar. Men om Växjö ska fortsätta att vara attraktivt gäller det att ha kvar trivsamma, gröna miljöer och kontinuitet historiskt. Balansgång.

Tisdagen var simhallens dag, den simhall som ska byggas/ renoveras/förnyas/kompletteras/placeras. Vi hade internt möte på eftermiddagen med inbjuden gäst som har starka åsikter om möjligheten att bygga om och till på nuvarande plats vid Växjösjön. Bra och klargörande. På kvällen Växjö kommuns infomöte med ca 180 medborgare, med starka åsikter. Vi var där från (V) för att lyssna och det var mycket nyttigt. Ännu inte tid för definitivt ställningstagande, men på väg till. I V-gruppen läser vi som bäst in alla tillgängliga utredningar och material. Ny utredning om statusen på nuvarande betong har påbörjats. Den är viktig i sammanhanget. Ett helt otroligt engagemang hos växjöborna för simhallen!

I morgon regiongruppmöte. Sedan lugn helg.

Carin Högstedt

20190411

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959