6. apr, 2019

Dagliga verksamheter Vivaldi o Slussen, NPM, "förpappringen", Bornemark, Ackurat, Steelform, Micki

Vårvarmt i Sydsverige, men en iskall östan har dragit fram över altanen, så något vidare solande har det inte blivit. Verkar lugnare idag. Städat, rensat, nya möbler på plats. Jag är nöjd så långt. Satt ute igår kväll väl insvept i filtar och upplevde lugnet i skymningen. Årets första vattenscooter men tack och lov ingen uppvisning i konsten att köra fort runt, runt.

Verkligen roligt och intressant att lyssna på filosofen Jonna Bornemark om ”förpappringen”. Läs den! Frågan ställdes hur politiken kunnat släppa igenom NPM, styrsystem som enkelt uttryckt räknar och mäter in absurdum men glömmer människan, det mänskliga, att använda omdöme och empati. Varför tillåts inte lärare och sjuksköterskor vara proffs? Ja, oavsett om en håller med om en negativ utveckling eller ej, så är det mycket bra att diskutera och granska med hjälp av ett filosofiskt perspektiv. Politiskt har vi ju aldrig haft NPM på dagordningen för att ta ett beslut. Det är ett skeende som smyger sig på och är svårt att se konsekvenserna av förrän det är för sent. Ibland gick ett sus av igenkänning genom salen. Tror det vore bra om Region Kronoberg arrangerade en föreläsning med Bornemark till sin egen personal. Kan fylla konserthuset.

MEN det var så stort intresse att vi fick mota bort ett antal. Brandskyddsbestämmelserna plus att det inte går in fler än 150. Det är inte första gången utan tredje i år som Bibliotekets Vänners (BV) program lockar så stor publik att en del tvingas vända i dörren. Inte roligt att stå i kassan, som jag gjorde i torsdags kväll, och neka folk inträde. Samtidigt är det ju ett roligt problem att så många vill lyssna på Bornemark! BV är en ideell förening och har tyvärr  inte pengar att hyra större lokaler utanför biblioteket.

Igår var jag på två studiebesök i omsorgsnämndens regi. Bra uppslutning från nya styrelsens sida. Alla partier utom (KD) där. Två olika dagliga verksamheter, Vivaldi och Slussen besöktes. Det här är verksamheter som jag inte är särskilt insatt i, så jag suger in kunskaper. Vivaldi har 15 omsorgstagare, med psykiska och fysiska funktionsnedsättningar. De flesta bor i någon form av gruppboende i närheten. Stadsdelen är Hovshaga. Omsorgstagarna är på Vivaldi från ca 9 till c 15 på dagen. De är indelade i grupper med olika scheman. ABF är en samarbetspart kring en bok om kommunikation/deltagande (om jag minns rätt).

Har de resurser som räcker till den kvalité de vill ge omsorgstagarna? -Ja, som läget är nu. Men det finns viss oro inför nästa termin, då det lär vara många nya på ingång efter gymnasiet. Då blir det genast ansträngt.

Slussen har 26 omsorgstagare och de är i motsats till Vivaldis mer på gränsen mellan ordinarie arbetsmarknad och denna verksamheten som finns i lokalerna. Här är privata företag och organisationer inkopplade. De lämnar in produkter som ska packas, monteras, stoppas i kuvert. T ex. utskicket till alla som anmält sig till Vårruset packas här.  De ca 10 företagen känner jag igen. Micki i Gemla, Steelform och Ackurat i Lammhult. Med fler. Det är sådana som på ett tidigt stadium insett värdet av att ha arbetsplatser med anställda med funktionsvariationer. Det borde vara fler! Ibland är det ont om jobb, säger personalen. Jag tror vi som var där kan ta upp denna fråga på nämnden och gemensamt föreslå mer marknadsföring/information.

Samma svar här. Om många nya kommer in i verksamheten behöver de bättre lokaler och de, personalen, vill delta i utformningen av dem.

Snart cykla till stan och ”ljusmanifestation för henne” som arrangeras av Kvinnojouren Blenda. Villans Park, Storgatan kl 11.00.

Carin Högstedt

20190406

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se