12. feb, 2019

Trevliga träffar IRL, Tehusrörelsen, EU-val-strid, hejda studentflykten, Enzo, Räppe

Kom hem ca 20.30 igår kväll. Vet att nu väntar Tassi ivrigt på mig efter flera timmars ensamhet. Sätter nyckeln i dörren. Då ser jag till vänster på bordet vid dörren, där sitter en annan katt och väntar på att jag ska öppna. Det är en praktfull lurvig en, som gärna låter sig kramas. Försöker säga att det är fel dörr, men den ger sig inte. Vill in. Ja, gärna det, men inte så bra att möta Tassi (som säkert sitter på andra sidan dörren) med denna katt i sällskap. Troligen bråk direkt. Vems kan katten vara? Den är varken mager eller tilltufsad, har troligen bara smitit ut. Väljer att ringa på hos grannen Ann, som jag vet har en innekatt, ej bondkatt, och två hundar. Kan det vara hennes? Nix. Hon har ingen egen katt längre. Hon stänger in hundarna och undersöker om det finns chip eller något. Jo, i all päls finns ett halsband och telefonnummer. Ett SMS senare är ägarna kontaktade. Katten heter Enzo och är en korsning maincoon och norsk skogskatt. Slutet gott. Men oj, vad vi blev förtjusta i Enzo! Trevligt möte!

Trevligt möte också på lunchen! Uppsöker en pizzeria som jag inte besökt på flera år. En man slår sig ner och berättar vem han är: en granne från mitten på 70-talet. u är vi vänner på sociala media och har positiva kontakter på nätet. Pratstund live och äntligen fick jag klarhet i att vännen och forna grannen är samma person. Har inte varit hundra på det.

Innan dess under dagen information till fullmäktige om nya digitala systemet för talarordning, voteringar, handlingar. Blir två talarstolar. Bra förändring. Vi V-partister får nära till den ena och slipper då som hittills kryssa oss fram mellan bänkarna. Idag ska min kommunala ipad bytas ut till en ny. Hoppas övergången blir hanterbar.

Så hade vi fullmäktigegrupp och gick igenom ärendena till kommunstyrelsen idag och fullmäktige senare i månaden. Gott om ärenden. Många medborgarförslag, en S-, en V-motion, detaljplan för Regementsparken (hoppas verkligen det blir avslag!), köp av marken där den anrika stärkelsefabriken i Räppe ligger för 15 miljoner. Vi är tämligen nöjda med svaret på vår motion om att göra insatser på olika sätt så att fler studenter fortsätter bo och arbeta i kommunen/regionen efter avslutade studier på universitetet. Det kräver bostäder och arbete och kanske mer därtill. Förslag till svar innehåller ett tydligt uppdrag, så vi köper det.

Därefter kommunala gruppen med mycket god närvaro och många punkter och diskussioner plus årsmöte. Motionsförslag från mig om motion om att inte fortsätta med LOV för särskilda boenden. Godkänd direkt och lämnas in idag. Rapporterade från konferensen ”Gör små saker med stor kärlek”, om nya i Sverige och psykisk ohälsa. Regional konferens och jättemycket publik som ägde rum två dagar på universitetet, samma program båda dagarna. Bl a talade Soheila Fors om hedersrelaterat våld och om Tehusrörelsen, som är en fristad på några platser i Sverige för människor som är utsatta för hedersvåld. Vi beslöt nu att göra besök på en sådan fristad i Jönköping för att se hur de arbetar.

Och vi tog många andra framåtsyftande beslut.

Hör på radion att det seglar upp en strid till Vänsterpartiets EU-valkonferens i helgen. Partiledningens – av mig efterlängtade – förslag att inte driva ett utträde ur EU går nu andra emot. Skrivit många kongressmotioner om att ta bort kravet på utträde ur partiprogrammet och tyckte – när Jonas Sjöstedt gick ut i vintras i en artikel med ny inställning - att nu hade partiet äntligen hunnit ifatt. Äntligen! Men nu är vi där; diskutera utträde/ej utträde istället för vad vi vill med vårt deltagande i parlamentet. Eller? Jag är orolig. -Nä, det finns mycket att önska och arbeta för att EU var annorlunda. Det är inte det. Men vi är med och det är bara en folkomröstning som kan besluta om utträde.

Carin Högstedt

20190212

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se