21. jan, 2019

Anders de la Motte, Gail Honeyman, kulturnatten, citattävling, familjedagar, kodträsk

Snö och kallt, is på sjön. Småfåglarna kommer fram, koltrast uppehåller sig vid altanen hela dagarna, två änder är också väldigt flitiga. Kajor, skator, kråkor dominerar. Nästa helg är det fågelräkning och rapport till SOF, Sveriges ornitologiska förening. Roligt! Dessutom är det Kulturnatten i Växjö med Bibliotekets vänners citattävling på stadsbiblioteket och väldigt mycket annat.

Regeringen är bildad och regeringsförklaringen uppläst. En lång katalog på det som ska göras. Fick intrycket att om hälften blir gjort så är det mer än det som gjordes den gångna mandatperioden. Men jag kan möjligen ha fel. Ska bli intressant att se hur länge de planerade skattesänkningarna tillåter utgifter till välfärd och goda reformer typ familjedagar. Bra att jämställdhetsmyndigheten är kvar!

Blev intervjuad av en trevlig ung man som ska göra ett skolarbete och han har valt att skriva sin uppsats om Växjös nya kommunhus. Han går sista årskursen på gymnasiet. – Och sedan blir det universitetet och statsvetenskap? gissade jag. Nja, sa han, jag är intresserad av hållbarhet kopplat till mänskliga rättigheter, så något sådant skulle han studera. Det finns hopp! Trots allt. Den unge mannen intervjuar någon från varje parti och det blir en uppsats på ca 20-30 sidor.

Annars valberedningsarbete. Årsmötesperioden snart här. Städat ut det mesta av julen, vilket är ovanligt tidigt. Njöt av att ta ut alla mattor i snön igår. I lördags fick jag hjälp i timmar av dotter och svärson med att föra över innehållet i en telefon till en ny. Det är mer komplicerat än det låter, bl a på grund av mitt träsk av koder och lösenord. Måste skärpa mig och skriva upp snyggt nya lösenord och ta bort de gamla. Nu är det i alla fall klart; det gamla numret är kvar och funkar i nya telefonen. 0706214959. Jag tror jag har haft samma ända sedan första mobilen, när det nu var.

Sträckläst Anders de la Mottes ”Vintereld”, deckare. Lite väl skruvad upplösning kanske men spännande rakt igenom. Dessförinnan ”en feelgood med extra djup”, som den beskrivits, en debutroman av Gail Honeyman från Skottland. Den är mycket populär, sålt i 450 000 ex, översatt till ca 30 språk. Vilken debut! – och riktigt intressant, ovanlig och inte förutsägbar. Fick den i present av Lotta Svanberg. Den heter ”Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt”. Bra att jag kom att läsa den.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959