4. jan, 2019

Fruktansvärd fattigdom trots adel, ätten Stenfelt, ca 1 miljon i digitalt utanförskap

Redan fredag eftermiddag! Den här sköna ledigheten snart slut. Tyvärr har mycket tid gått åt till att komma in på mailen på datorn och en massa andra tekniska saker, men idag har i alla fall datorn kommit i någorlunda form med hjälp av kommunens IT-avdelning. Personalen där mycket bra att ha att göra med!

Igår dök jag ner i nya boken om ”Ätten Stenfelt” som kom med posten från Släktföreningen Stenfelt. Helt sanslöst engagerande! Mitt intresse beror dels på att min morfars fars syster gifte sig med en Stenfelt och att många stenfeltare har fötts och verkat i samma byar och gårdar som mina anor på både mormors och morfars sidor. Lorentz Stenfelt kom från Lybeck, Tyskland till Malmö på 1600-talet. Han var sockerbagare. Hans son Georg Lorentz blev militär, följde Karl X11 i krigen i Europa, Turkiet, Poltava, Norge. Han satt i ryskt fångläger men rymde två gånger och andra gången lyckades han och kom tillbaka till familjen i Småland, skadad både här och där, men vid liv. Boken handlar om ättlingarna, inklusive ingifta, till Georg. Ca 4 000 namn finns i ett personregister i boken.

Georg blev adlad och ”Ätten Stenfelt” kan nog tolkas som att det är en välbärgad familj och släkt det handlar om. Men inte alls. Georg Stenfelt själv fick gå från hus och hem, men lyckades så småningom utverka en slags pension från krigsmakten så länge han levde. Det betydde överlevnad för familjen. Har inte läst allt ännu, men det är slående att väldigt många småbarn dör. Inte ovanligt att av tio barn så blir kanske fyra vuxna. Kikhosta, mässlingen – alla sådana vanliga barnsjukdomar var dödliga. Många i släkten utvandrade, när det blev möjligt under 1800-talet.

Jag ser att det jag fått fram om Per Gustaf Stenfelt, min morfars fars systers make, i min egen släktforskning stämmer med släktföreningens, men jag får mer kött på benen så att säga. Till exempel ett foto på Per Gustaf med hustru Maria Augusta Elisabeth Johansdotter. Roligt! Här finns också ett reportage om Per Gustafs död 1933. Han blev överkörd av automobil står det i kyrkboken. Här finns alltså en artikel om hur det gick till i Oskarshamnsposten. Han gick ut på landsvägen med bara fem meter till en lastbil. Det spekuleras i hur han kunde göra det. Var lyktorna på bilen tända? Finns också utdrag ur patientjournalen från lasarettet där han dog av skadorna rätt snabbt. Kallas ”gammal skröplig gubbe” och han var faktiskt 78 år, rätt mycket för tiden.

Jaha, så här intressant och roligt får en inte ha det varje dag! Hade ingen aning om denna släktförenings existens förrän alldeles nyligen. Vilket jättejobb de gjort på över 500 sidor!

Men parallellt odlar jag lite idéer till interpellationer och motioner till kommunfullmäktige. Kanske hittar jag rätt skrivläge innan måndag. I morgon barn och barnbarn på fika på eftermiddagen. Ska ta tillfället i akt innan skolterminen och arbeten tar vid igen för alla.

Fått telefon och mail om dels avgiftsfria bussar för pensionärer, dels om att ca 1 miljon människor i Sverige är i digitalt utanförskap. Vad kan och vill  kommunen göra för att bryta det utanförskapet? Ja, Växjö kommun ville inte ens besluta att kommunala tjänster ska kunna betalas med kontanter. Övriga partier sa nej. Men skam den som ger sig. Det är ju demokrati det handlar om, att kunna delta i samhället även utan smartphone eller få hjälp att hantera de apparater som krävs. Utbildning, stöd, hjälp!

Bussfrågan driver Vänsterpartiet som enda parti. En person sa att 51 kommuner i Sverige har infört någon variant på temat avgiftsfritt. Vad jag vet har ingen ångrat sig.

För övrigt anser jag att extraval ska hållas. Fråga folket!

Carin Högstedt

190104

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959