14. nov, 2018

Hälsa, Humaniora & Medicin, LOV, personcentrerad vård, vilsamt i Gusum

Plötsligt händer det! Jag är på tvådagars konferens i Växjö konserthus och det är en av de absolut bästa och mest informativa tillställningarna jag deltagit i någonsin. Samarbetsprojektet Hälsa, Humaniora & Medicin, som består av Region Kronoberg och Linnéuniversitetet, hade verkligen lyckats hitta goda föreläsare på temat ”Berätta för livet – om narrativ medicin och personcentrerad vård”. Mina valda seminarier hade rubrikerna Människan och diagnosen i den moderna medicinen, Kan skönlitteratur och eget skrivande göra oss klokare i vården? Att utveckla en kultur som stödjer delaktighet, Att lyssna i hierarkiska relationer, Kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa. Säger inte så mycket men när det gäller diagnoser t ex så fick jag egna tankegångar bekräftade, sorterade och belysta. Fredrik Svenaeus, professor i filosofi talade mycket lugnt och resonerande om hur diagnoser förändras över tid, hur diagnoser i nuläget blivit identitetsskapande, hur lönearbete eller diagnos är det som ger mening i livet.

Under rubriken Kvinnors sexuella hälsa fick vi information om ett projekt och en app under utveckling som handlar om att föda barn på arabiska och svenska, synen på preventivmedel, på ultraljud, på att veta kön på barnen redan i magen; där skiljer sig utlandsfödda kvinnor från svenska, om en generaliserar. Betydligt högre dödstal vid förlossning/graviditet inom utlandsfödda mammor än de svenska. Vården är ojämlik. Sammantaget synnerligen intressant och ca 300 deltagare från hela landet. Mycket bra av arbetsgruppen i Hälsa, Humaniora & Medicin som verkar tvärvetenskapligt till gagn för bättre vård och även berikar humanistisk vetenskap.

Det är onsdag kväll och jag är äntligen hemma. Varit några späckade dagar med bilen på verkstad – igen! Åkt mycket buss och nu är alla ”mina” linjer omdirigerade på grund av vägarbeten. Pratade med en kvinna från Örebro idag på konferensen. Vi jämförde våra kommuner. Exakt samma trafiksituation i Örebro som i Växjö. Köer, avstängda gator p g a grävarbeten, trängsel.

Kommunstyrelsens arbetsutskott igår förmiddag innehöll inte många ärenden men bl a information från omsorgsförvaltningen om den kritik som personal, boende och anhöriga riktat mot vården på Attendos särskilda boende Vikaholmsallén. Det blev en intressant och bra diskussion på temat hur får vi förtroendevalda veta vad som pågår INNAN det står i tidningen eller hörs i Radio Kronoberg? Visade sig att rutinen i den här nämnden är att de som får fortlöpande information om något som blivit ett ”drev” (inte mitt ord) i media är ordförande och vice ordförande. Borde minimum vara arbetsutskottet ansåg jag och kommunstyrelsens ordförande var inne på samma spår. Ja, helst hela nämnden. Bemanningsbrist och kompetensbrist kände ledningen till. Självklart går det ut över vård och omsorg av de boende. Det borde vara en fråga för nämnden. Bakom alltihop ligger tomma platser på grund av LOV – lagen om valfrihet. Vilket privat företag som helst kan öppna särskilda boenden. Lagen är införd i kommunen och resultatet syns nu i tomma platser både i privata och kommunala boenden. Slöseri med skattepengar. Vänsterpartiet insåg det och röstade nej till LOV.

Den gångna helgen tillbringade jag i Gusum hos bror och svägerska. Det var trevligt och vilsamt. När jag sa att det var vilsamt, så sa min svägerska, ja, här är det slowmotion. Tänkte sedan på det. Stämmer nog. Jag skulle också kunna ha mer slowmotion och inte hetsa genom veckorna. Men nästa år så…

I morgon sista Forskning och Utvecklingsberedningen, sista mötet för i år, sista med mig som ordförande och sista ever. FoU ska in i regionstyrelsens verksamhet, som jag tidigare skrivit om. Det har inte blivit mycket bloggande på sistone. Har inte hunnit. Kvällsmöten. Igår tre timmars distriktsstyrelsemöte. Men vad intressant jag har fått höra på ”Berätta för livet!” Vilken förmån att kunna delta och få många nya insikter. Och så roligt med så stort intresse

Carin Högstedt

181114

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se