25. okt, 2018

Goliat, landsbygdsfördel, Kalmar slott, ca 80 reformer mot klassklyftor, lunch i rörelse

Påverkar det faktum att Sverige inte har någon regering kommunernas planering? -Ja, det gör det. Vilka statsbidrag som kommer är högst osäkert. Vi har i Växjö kommun på senare år  klarat budgetar genom generösa statsbidrag till allt från välfärdsmiljarder till läxläsning och fria bussresor på sommarlovet. Inte minst genom Vänsterpartiets insatser i budgetförhandlingarna! Ca 80 reformer har genomförts den gångna perioden tack vare V.s vilja att minska klassklyftor och öka välfärden för alla. Minsta kliv åt höger och mycket av detta lär ryka. Skattesänkningar påverkar nämligen möjligheterna till reformer och de som mest behöver dem, lär inte stå överst på dagordningen.

På kommunstyrelsens arbetsutskott i tisdags fick vi en genomgång av de senaste prognoserna för skatteintäkter, befolkningsutveckling med mera. Står på minus jämfört med budgeten, men ingen katastrof enligt min bedömning. Inte ännu utifrån vad vi vet. Men som sagt; kan bli värre beroende på regering. Också diskussion om exploateringsavtal för Telestadshöjden, ett stort område för bostäder m m. Skanska är delägare och får i avtalet i uppdrag att bygga skola och även skaffa någon som driver den! En ny områdesskola ska ha kommunal drift ansåg S och yrkade återremiss på grund av det plus ekonomiska invändningar. Jag var inte tjänstgörande och kunde inte yrka, men håller verkligen med. Nu ska vi tydligen sälja ut driften av en kommande skola i ett exploateringsavtal! Och så blir det. Valet har inte ändrat någonting i förhållandet majoritet-opposition. Det kommer att krävas starka folkliga opinioner för att rubba de fem styrande partierna.

Så kom äntligen filmen Goliat till Växjö! Jag var där och fyra andra… Filmen har fått superrecensioner och jag räknade med många fler i publiken. Men summa fem alltså. Nåväl. Filmen är stark. Det är ickeproffs som spelar och det gör de med den äran. Satt och våndades med huvudpersonen, en 17-årig pojke, som vill ta sig ur kriminaliteten i familjen, utanförskapet, fattigdomen, som försöker och försöker men det går inte. Familjen; småsyskonen och den dominerande pappan grusar alla förhoppningar. Eller? Går att se slutscenen som ett hopp. Pappan har åkt in i fängelse och det är lite av lugn över scenen med pojken och lillasyster. Se den!

Igår heldag, Smålandsdagen, i Kalmar. De tre länen i Smålands turistorganisationer arrangerade programmet som ägde rum på Kalmar slott. Någonstans runt 150 personer med anknytning till besöksnäring var där och lyssnade på framtidsanalyser, berättelser ur verkligheten och om kockar som samhällsbyggare - inte rockstjärnor,  och avslutning med rolig, frenetisk Teo Härén om landsbygd kontra storstad. Lunchen var ”i rörelse”, det vill säga LRF hade engagerat 10 matproducenter som serverade smakbitar av sina produkter vid olika bord. Trevligt, nya smaker och gott. Lärde mig att det går att odla sötpotatis i Småland. Förstod också att 90-talisterna inte anser att arbete är det mest meningsskapande i livet, de vill ha jämställdhet och semester. Vilket brott mot arbetslinjen! Så skönt. Härén fick publiken att inse hur mycket som hänt till landsbygdens fördel på bara 10 år. Själv boende i en liten by kunde han konstatera att för 10 år sedan fanns ingen möjlighet att köpa någonting som helst i byn. Nu ligger hela världens utbud tillgängligt på nätet. Det vet vi ju. Under förutsättning att det finns uppkopplingsmöjligheter så är livet lika enkelt eller enklare på landsbygden som i storstaden. Men hur använder vi den kunskapen egentligen? Tål att tänka på. Destination Småland, Kronobergs turismnäringsorganisation, hade nominerat Villa Vik till årets stora turismpris, som delas ut i december. Bra val, säger jag som bor ett par 100 m från hotell-restaurangen ifråga. Villa Vik var en gång bostad för Kristina Nilsson, sångerskan. Privatbostad tills nuvarande entreprenörsfamilj köpte, utvecklade och gjorde parken och stora villan tillgänglig för alla för ett antal år sedan. 15-20 kanske? Alla län nominerar någon verksamhet till priset.

Tidig start idag. Skulle lämna bilen på verkstad kl 7.15. Nu inväntar jag besked. Varför lyser en varningslampa med motorsymbol? Plus service. Ikväll kommer barnbarnen. Det blir bra.

Carin Högstedt

181025

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se