9. okt, 2018

Kommunhusblues, deportationer, simhallsplacering, fågelfrön uppskattas

I den bästa av kommuner hade diskussionen om ett eventuellt nytt kommunhus fått ta tid. En parlamentarisk kommitté (alla partier) hade tillsatts, som fått ta ställning till underlag om nuvarande kommunhusets status, framtida möjligheter och behov av något nytt, placering och storlek. – Hur påverkar den ständigt påhejade digitaliseringen besöksfrekvensen till den kommunala administrationen? - Är det möjligt att fördela olika administration till olika delar av staden eller utanför? Med tanke på den digitala framtiden är tanken inte alls främmande, inte för mig och medborgare har varit inne på det också. -Vad säger nuvarande medarbetare i nuvarande kommunhus om sin arbetsmiljö? – Och vad säger de som arbetar i kommunen men aldrig har någon anledning att besöka kommunhuset om sin arbetsmiljö i skolor och äldreboenden? – Hur blir säkerheten i det nya kontorshuset som samlokaliserar med ett resecentrum? – Hur är tillgängligheten för personer med funktionsnedsättningar och bilburna som saknar både cykel- och kollektivtrafikmöjligheter? – När i tiden är rätt att börja bygga nytt, dvs hur länge håller nuvarande kommunhus? Vilka funktioner är viktiga att finnas fysiskt för medborgarna i ett framtidsperspektiv? Vad får det kosta? – Vad säger medborgarna om de idéer och förslag som kommer upp under en sådan förberedande diskussion? Växjö kommuns medborgare är aktiva och engagerade i sin miljö och framtid, det vet vi. - Ja, tänk om det inte hade startat som ett inlägg i en valrörelse 2014 från den styrande majoriteten, som ville göra bostäder av det nuvarande kommunhuset! Betydligt enklare hade ju varit att bygga bostäder ovanpå stationen. Ett inlägg i en valrörelse som snabbt växte till  en fråga om ett slags monument.

Om en förberedande och djupare diskussion hade förekommit, så kanske det inte blivit någon partipolitisk enighet i alla fall. Då hade olika alternativ kunnat utgöra ämne för en folkomröstning i det nyss överståndna valet. Vi kanske hade sluppit viss hybris (världens finaste parlamentsbyggnad uttryckte ett kommunalråd i fullmäktige – fast något parlament aldrig varit påtänkt att husera i nybygget) och entusiastiska lovord över det vinnande arkitektförslaget, vilket förslag sedan sagts inte gå att genomföra i verkligheten!?!?

Den nu i media pågående infekterade diskussionen om fasaden på nybygget är inte min. Jag tycker och tänker om husens utseenden, men anser mig inte kompetent att uttala mig om vad som är fult och fint. Däremot är jag övertygad om att själva processen gick snett från början. Bara kostnaden (712 milj kr) hade förtjänat att det blivit en valfråga i någon form. Dessvärre dök en ny stor husfråga upp från ingenstans inför denna valrörelse; placeringen av ny/renoverad simhall. Helt plötsligt var den efterlängtade nya simhallen placerad på ett industriområde i stans periferi! Växjöborna reagerade starkt och nu utreds äntligen (hoppas jag) att behålla nuvarande placering vid Växjösjön, centralt och bra för alla kategorier besökare. Dessutom med möjlighet att komplettera med kallbadhus i framtiden.

Trött och hängig. Förkylning på gång? Snart på möte med V Växjös valledning – för utvärdering av valrörelsen.

Köpte fågelfrön (Blomsterlandet) som verkligen uppskattas: Förutom pilfinkar, blåmesar, talgoxar, nötväcka,  så har tillkommit en bofink och en rödhake.

Fin manifestation igår mot deportationerna av unga människor till Afghanistan. Hur många sådana har vi haft de senaste åren? Hur många av de berörda ungas framtid har slagits sönder? Självmord, droger, hemlöshet, kriminalitet, utsatthet, övergrepp… här och där, i Sverige, i Afghanistan.  Döda i bomb-räder där?

Carin Högstedt

181009

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se